duminică, 1 ianuarie 2012


Prin publicarea listei cadourilor din 2011,
Băsescu se dă telectual

Cotrocenii s-au străduit să facă din președintele României, Traian Băsescu, ceea ce își tot dorește: un intelectual. Administrația Prezidențială a publicat în prima zi a anului 2012 lista cadourilor primite de șeful statului român în 2011, care cuprinde și singurul bun pe care l-a păstrat: o carte cu coperți de lux.
Prieten recunoscut al volumelor din bibliotecile și muzeele pe unde a fost cu vaporul ca marinar, Băsescu T. s-a arătat fascinat de volumul "În căutarea timpului pierdut", roman al lui Marcel Proust. Cartea este una ce i-a fost dată gratis de Academia Română, și se află printre cadourile pe care președintele țării noastre le-a primit anul trecut ca urmare a exercitării acestei funcții înalte în stat. Administrația Prezidențială a semnalat discret, astfel, că singurul cadou - dintre cele 43 primite - pe care l-a păstrat pentru sine, este ... cartea. Restul de 42 de cadouri primite pe parcursul anului 2011 au rămas, conform legii și opțiunii garantului constituțional al statului român, în patrimoniul Administrației Prezidențiale.
Volumul ... cu file pe care l-a păstrat Traian Băsescu costă 50 de euro. Valoarea totală a celor 43 de bunuri primite, cu titlu gratuit, de Băsescu T. cu prilejul unor acţiuni de protocol în 2011, este de 2830 Euro. 1200 de euro valorează cel mai scump cadou: o statuetă din bronz, franţuzească, reprezentând o zeiţă.
Președintele României a primit cadouri și în valoarea mai mică, de doar 10 Euro. Printre acestea din urmă: - Un tablou cu ramă din lemn - de la Liana Dumitrescu, deputat al minorităţii macedonene; - O plachetă de la Uniunea Elenă din România; - Un set de obiecte de artizanat din lemn; - Un tablou felicitare - 4 noiembrie 2011; - Un calendar de birou "Unforgettable Sunny South Africa"; - Un album "Beautiful Berlin"; - O medalie aurie "Două decenii de activitate Asociaţia Română a Băncilor".
Alte caoduri primite de Băsescu sunt: medalii, vaze, plachete, boluri de sticlă, tablouri, obiecte de artă şi decorative, articole de artizanat, icoane, statuete ori albume. Cei care îl apreciază pe Băsescu, i-au dat drept caodu și una bucată plachetă reprezentând una ancoră, pe suport de ... sticlă ! Președintelui României nu i-au făcut cu ochiul de exemplu albumul "Descoperă Palatul Culturii Iaşi", în valoare de 20 Euro.
Șeful statului nostru a lăsat în Cotroceni una bucată păpuşă îmbrăcată în costum tradiţional macedonean de la Filiala Băileşti a Asociaţiei Macedonenilor din România. Lui Băsescu nu i-a făcut trebuință nici placheta de 30 de Euro ce evocă momentul inaugurării Naţional Arena.

Cristian Oprea

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/basescu-se-da-telectual-168508/