duminică, 22 ianuarie 2012


România, în raportul HRW în legătură cu închisorilor secrete ale CIA

 Scris de : D.S.S 

România este menţionată în raportul Human Rights Watch (HRW) din 2012, dat publicităţii duminică, printre ţările care nu au elucidat eventuala lor participare la programul centrelor secrete de detenţie ale CIA din estul Europei, alături de Lituania şi Polonia. De asemenea, raportul face referire la violenţele rasiste şi xenofobe împotriva romilor în mai multe ţări ale UE.
Potrivit raportului publicat pe site-ul organizaţiei, s-au făcut puţine progrese spre elucidarea eventualei complicităţi a unor guverne europene cu programul american de detenţie şi tortură a unor presupuşi terorişti în centre secrete. Lituania şi-a oprit investigaţia, o anchetă similară în Polonia a înregistrat progrese reduse, în timp ce autorităţile române au negat în mod repetat o astfel de implicare, în ciuda unor dovezi vehiculate de presă, care a identificat locul în care s-ar fi aflat un fost centru de detenţie secretă al CIA la Bucureşti.
La modul general, raportul HRW apreciază că Uniunea Europeană şi statele sale membre nu s-au arătat dispuse să abordeze abuzurile asupra drepturilor omului pe plan intern în cursul anului 2011.
Human Rights Watch a descoperit tendinţe preocupante în materie de drepturile omului în regiunea Uniunii Europene, subliniind mai ales evenimentele din nouă state membre în domeniul imigraţiei şi azilului, discriminării şi intoleranţei în materie de politică antiteroristă.
Un proiect separat de raport analizează tendinţele pe termen lung în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului în Europa. Proiectul conchide că respectarea deficitară a drepturilor, slaba aplicare a legii când au loc încălcări, creşterea influenţei partidelor extremiste şi distanţarea de ideea că drepturile omului se aplică în mod egal pentru toţi, au dus la o criză care necesită o acţiune urgentă.
Judecând după retorica folosită în Primăvara Arabă în 2011, părea că drepturile omului sunt o preocupare centrală a UE”, a declarat Benjamin Ward, director adjunct pentru Europa şi Asia Central al Human Rights Watch. “Tristul adevăr este că guvernele din UE mult prea frecvent ignoră drepturile în casa lor când sunt inconveniente, mai ales când este vorba de grupuri vulnerabile, precum minorităţile sau imigranţii, şi nesocotesc criticile sau abuzurile’, a adăugat el.

Citeşte continuarea pe:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/servicii-secrete/romania-in-raportul-hrw-in-legatura-cu-inchisorilor-secrete-ale-cia-70289.html