Zilele trecute, influentul cotidian german „Frankfurter Rundschau" a publicat un articol pe marginea protestelor declanşate în Bucureşti şi în ţară de românii care cer demisia preşedintelui Băsescu şi a guvernului Boc şi organizarea neîntârziată de alegeri anticipate. Purtând titlul „Aufstand gegen PUTINESCU - revoltă împotriva lui Putinescu" (cotidianul citat foloseşte numele premierului rus, adaptat în româneşte, spre a se referi într-o manieră semnificativă la personalitatea şeful statului român - n.n.), articolul subliniază încă din şapou: „Românii protestează DISPERAŢI (subl. ns.) faţă de preşedintele lor autocrat. Ei nu trebuie să conteze pe ajutorul Uniunii Europene, pentru că măsurile de austeritate adoptate plac Bruxelles-ului".
„Jos Băsescu, jos guvernul, alegeri anticipate": acestea sunt lozincile care s-au strigat în timpul protestelor ce s-au înregistrat în 41 de oraşe din România, care au un mesaj foarte clar (autoarea articolului, Mely Kiyak, are în vedere localităţile în care, la ora respectivă, au avut loc demonstraţii antiprezidenţiale şi antiguvernamentale). „Mai devreme decât în Ungaria, în România există o democraţie precară", se subliniază în articol. „Preşedintele Traian Băsescu, aflat de şapte ani în fruntea ţării, şi-a construit un regim prezidenţial atotputernic. Deşi, potrivit Constituţiei, preşedintele este deasupra partidelor, fostul primar al Capitalei stabileşte politica Guvernului până în cele mai mici detalii". „Consilierii săi se comportă cum se comportau odată secretarii Comitetului Central (al PCR - n.n.): ei dau directive pe care miniştrii le execută". „Orice iniţiativă legislativă mai importantă pleacă de la Palatul Prezidenţial (Cotroceni-n.n.), iar Băsescu nu face un secret din dorinţa lui de a conduce. Premierul Emil Boc aplică o zi mai târziu tot ceea ce i-a dictat Băsescu. Rolul Parlamentului este să dea din cap la aceste iniţiative. Preşedintele îşi păstrează majoritatea în Parlament cu ajutorul traseiştilor proveniţi din partidele aflate în opoziţie – PSD şi PNL". (...)
Articolul din „Frankfurter Rundschau", ziar recunoscut, ca orice publicaţie germană, prin sobrietatea tonului şi analizelor sale, nu ezită să abordeze şi subiecte delicate din viaţa şi activitatea şefului statului român, fapt ce dovedeşte că acestea au depăşit demult graniţele ţării şi au ajuns în atenţia presei mondiale, care nu ezită să facă asocieri cu cazul celebru deja al fostului premier italian. Din această perspectivă, autoarea scrie: „Cu plăcere, Băsescu afişează un comportament à la Berlusconi. Cu tânăra şi atractiva doamnă ministru al Turismului, Elena Udrea, preşedintele ARE O RELAŢIE STRÂNSĂ, despre care nimeni nu ştie cu exactitate cât de strânsă este. Udrea este măritată. Soţul ei se bucură de un volum mare de contracte din «casa» (ministerul) soţiei. Pe fiica sa, Elena, preşedintele a ÎMPINS-O în Parlamentul European. Fratele său, Mihai (în realitate, este vorba despre Mircea – n.n.), un om de afaceri controversat, are legături de cumetrie cu regele lumii interlope, Bercea Mondial". (...) „Protestul împotriva lui Popeye marinarul, cum i se zicea preşedintelui în zilele lui bune, nu are lideri, şi de aici şi provine tăria lui".
În încheierea articolului, ziarul arată că „manifestanţii nu trebuie să spere că Bruxelles-ul (Uniunea Europeană - n.n.) îi va susţine întrucât, datorită politicii sale de austeritate, autocratul de la Bucureşti (Traian Băsescu - n.n.) este bine văzut. Abia în 2014, mandatul său - ultimul, potrivit Constituţiei - se va termina. Acest lucru nu va însemna sfârşitul puterii lui: porecla sa, «Putinescu» (în română, în textul articolului - n.n.), ne face să ne temem de ceva şi mai rău".
În ce-l priveşte, ziarul „Frankfurter Rundschau" este cel de al doilea cotidian german ce a apărut, în 1945, după al Doilea Război Mondial. Azi, el se află printre cele mai importante ziare naţionale, fiind preocupat îndeosebi de drepturile omului, minorităţi, sindicate, mediul înconjurător şi rolul statului în economie.
Dumitru Constantin
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/frankfurter-rundschau-revolta-impotriva-autocratului-basescu-putinescu-171329/