marți, 3 ianuarie 2012

 UE, la Nistru. Afară, cu ruşii din Ţară!
 Scris de : Marius Bâtcă

Uciderea tânărului cetăţean al R. Moldova de către un soldat rus “pacificator” demonstrează, din nou, imperativitatea înlocuirii actualului format de menţinere a păcii pe Nistru cu o misiune internaţională civilă, sub egida UE.
De doi ani, pe lângă faptul ca au cerut retragerea trupelor de ocupaţie şi muniţiilor Federaţiei Ruse, autorităţile de la Chişinău au tras nenumărate semnale de alarmă, considerând oportună schimbarea actualului sistem de menţinere a păcii cu o misiune civilă. Aşa cum au demonstrat-o şi tragicele evenimente de la 1 ianuarie 2012, când Vadim Pisari, un tânăr de numai 18 ani, a fost împuşcat de “pacificatorul” rus, măsura este mai mult decât necesară.
În momentul de faţă Forţele Mixte de Menţinere a Păcii sunt compuse din trei contingente: al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, al Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi al administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol. În total, în Zona de Securitate, care are lungimea de 225 km şi lăţimea între 12 — 20 km, sunt dispuse 15 posturi şi aproximativ 1.300 de militari. În acelaşi timp, contingentul de pacificatori este constituit din 402 militari ruşi, 492 – ai regiunii separatiste, 355 – ai Republicii Moldova şi zece observatori militari din Ucraina.

Citeşte continuarea pe:
http://www.ziuaveche.ro/opinie/ue-la-nistru-afara-cu-rusii-din-tara-67250.html