vineri, 27 ianuarie 2012


Negocierile NATO-Rusia, progrese slabe

 Scris de : M.A.

Negocierile dintre NATO şi Rusia în ceea ce priveşte dosarul scutului antirachetă desfăşurat de Alianţa Nord-Atlantică în Europa nu progresează “prea mult”, a declarat joi secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen.
“Sper în continuare că vom fi în măsură să încheiem un acord cu Rusia privind cooperarea în materie de apărare antirachetă” până la summitul NATO prevăzut pentru sfârşitul lunii mai la Chicago (SUA), a declarat Anders Fogh Rasmussen într-o conferinţă de presă. “Dar trebuie să recunosc faptul că nu am progresat prea mult până în prezent”, deşi “au avut loc numeroase discuţii”, a adăugat oficialul NATO.
“Aceste discuţii vor continua”, însă “probabil” nu va avea loc o reuniune NATO-Rusia în marja summitului de la Chicago dacă nu se va ajunge la un acord până atunci, a precizat Anders Fogh Rasmussen, transmite Agerpres. Reuniuni cu Rusia sunt organizate în mod tradiţional cu ocazia reuniunilor la vârf ale NATO, dintre care ultima a avut loc la Lisabona în 2010.
Lansat în 2010, proiectul scutului antirachetă a devenit unul dintre principalele motive de discordie dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, care îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa. NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o ameninţare din Orientul Mijlociu, în special din Iran.
“Cred că liderii ruşi îşi vor da seama că este şi în interesul lor să coopereze cu NATO în ceea ce priveşte apărarea antirachetă“, a adăugat Anders Fogh Rasmussen.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/negocierile-nato-rusia-progrese-slabe-71202.html