vineri, 13 ianuarie 2012

 

Revoluţie 2012. Proteste împotriva lui Băsescu la Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Sibiu

Scris de: D.S.S.

Peste 2000 de oameni s-au adunat, vineri seara, la Palatul Cotroceni, pentru a protesta împotriva preşedintelui Băsescu. “JOS BĂSESCU”, “JOS DICTATORUL”, “Ieşi afară, javră ordinară!”, au strigat manifestanţii, care s-au îmbrâncit cu jandarmii. Ei au venit în marş din Piaţa Universităţii, unde s-au adunat pentru a manifesta în sprijinul lui Raed Arafat. Protestatarii au venit la poarta palatului lui Băsescu deşi, cu câteva ore înainte, şeful statului a decis retragerea Legii Sănătăţii.
După ce mii de oameni au ieşit în stradă în Târgu Mureş şi în alte oraşe din ţară pentru a-l susţine pe Raed Arafat, a venit rândul bucureştenilor să-şi manifeste simpatia pentru fostul şef al SMURD, deşi acesta le-a cerut oamenilor să nu mai iasă în stradă şi să nu se lase manipulaţi politic.
Manifestaţia de susţinere a doctorului Raed Arafat, care s-a desfăşurat vineri, la Bucureşti, s-a încheiat aproape de miezul nopţii în faţa Palatului Cotroceni. Pentru aproximativ şase ore, câteva mii de bucureşteni, reuniţi iniţial în Piaţa Universităţii, au scandat lozinci antiprezidenţiale, au cerut demisia şefului statului, alegeri anticipate.
Aproximativ 500 de bucureşteni, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, s-au adunat vineri seară în Piaţa Universităţii, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, manifestându-şi sprijinul faţă de dr. Raed Arafat, cel care a fondat SMURD-ul şi care, în această săptămână, a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. “Am venit aici pentru dr. Arafat. El a înfiinţat SMURD, care a ajutat foarte mulţi cetăţeni ai României. Demisia dânsului nu cred că este un lucru bun pentru România”, a afirmat unul dintre manifestanţi.
În jurul orei 19,30, protestatarii au plecat, în coloană, pe bd. Regina Elisabeta, spre Palatul Cotroceni, însoţiţi de forţele de ordine. Conform aprecierilor jandarmilor, la marşul spre Cotroceni au participat în jur de 800 de persoane, îndemnându-i pe toţi cei întâlniţi în drum să îi însoţească.
Manifestanţii plecaţi din Piaţa Universităţii au ajuns în jurul orei 20,45 în faţa Palatului Cotroceni, pe str. Dr. Marinescu, unde erau aşteptaţi de alţi aproximativ 300 de manifestanţi care scandau sloganuri împotriva preşedintelui Traian Băsescu.
În faţa Palatului Cotroceni au protestat, vineri seară, în total, peste 1.000 de manifestanţi, după cum a declarat pentru AGERPRES lt. Georgian Enache, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti.
Protestul nu a fost marcat de incidente, oamenii manifestându-şi nemulţumirile în mod paşnic. Singurul incident s-a produs în faţa Palatului Cotroceni când un manifestant a reuşit să ajungă până la poarta din strada Marinescu, însă în momentul în care a atins gardul a fost mobilizat de jandarmi şi dus la secţia de poliţie. Protestatarii şi-au dat întâlnire şi sâmbătă, la ora 14,00.
Manifestări similare sunt anunţate, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară. De altfel, vineri după-amiaza, proteste pentru susţinerea dr. Raed Arafat au mai avut loc la Târgovişte, Timişoara, Braşov, Sibiu, Bacău.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a declarat, pentru AGERPRES, că organizatorii protestului de la Palatul Cotroceni riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei, iar participanţii la manifestare între 500 şi 5.000 de lei. “Cei care au iniţiat şi organizat această activitate, în urma analizării probelor şi stabilirii situaţiei de fapt, vor suporta rigorile legii. (…) Organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, precum şi participarea la astfel de adunări, urmate de refuzul părăsirii locului de desfăşurare a acestora la somaţiile organelor de ordine, constituie contravenţie”, a explicat Georgian Enache.

Mitinguri pentru susţinerea lui Raed Arafat au loc vineri seară în Braşov, Timişoara şi Sibiu. Aproximativ 200 de persoane au participat, vineri seară, în Piaţa Victoriei din Timişoara, la un miting pentru susţinerea lui Raed Arafat, manifestarea neautorizată fiind anunţată prin intermediul reţelelor de socializare. Cele 200 de persoane care au participat la miting s-au adunat în jurul orei 18.30 în Piaţa Victoriei din Timişoara, acţiunea fiind anunţată de joi seară prin intermediul reţelelor de socializare. Manifestanţii au scandat “Băsescu nu uita, va veni şi vremea ta“, “Jos Băsescu“, “Tineri, veniţi cu noi“, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara“, în timp ce unii dintre ei au afişat foi A4 pe care scria “Pro Arafat”.
Peste 500 de persoane s-au adunat, vineri seară, în jurul orei 19.00, în Piaţa Sfatului, din Braşov, pentru susţinerea lui Raed Arafat, într-o acţiune neautorizată, jandarmii masaţi în zonă încercând fără succes să le oprească deplasarea spre sediul Prefecturii.
Mitingul de susţinere a lui Raed Arafat de la Braşov s-a încheiat, vineri seară, în jurul orei 21.00, fără incidente, după ce manifestanţii au mers, pe rând, din Piaţa Sfatului, unde se adunaseră, la sediile Prefecturii, Primăriei şi PDL Braşov, încheind acţiunea tot în Piaţa Sfatului. Pe tot traseul lor, manifestanţii au fost însoţiţi de jandarmi, care au asigurat ordinea. Ei au purtat pancarte, steaguri tricolore şi au scandat lozinci împotriva lui Traian Băsescu şi a guvernaţilor, au huiduit şi au fluierat.
Cu excepţia îmbrâncelilor din Piaţa Sfatului, de la începutul mitingului, în jurul orei 19.30, când cei peste 500 de oameni care s-au adunat pentru susţinerea lui Raed Arafat au rupt cordonul de jandarmi şi au plecat spre Prefectură, acţiunea s-a desfăşurat fără alte incidente.
Ultima ora-În jurul orei 23,45, la protestul din faţa Palatului Cotroceni mai erau aproximativ 150 de persoane, care continuă să ceară demisia şefului statului. Protestatarii din faţa Palatului Cotroceni au fost legitimaţi de către forţele de ordine. Mai multe persoane, care s-au opus legitimării, au fost reţinute- Protestatarii şi-au dat întâlnire şi sâmbătă, la ora 14,00. Manifestări similare sunt anunţate, de altfel, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/revolutie-2012-proteste-impotriva-lui-basescu-la-bucuresti-timisoara-brasov-si-sibiu-68974.html