Vor trece poliţiştii de la Circulaţie şi Ordine Publică în subordinea primarilor?
Ministerul de Interne a emis un proiect de lege - nici nu ştim cui i-a venit această năstruşnică idee în an electoral - am înţeles că ar fi discutat ministrul Igaş cu reprezentanţi ai Asociaţiei Primarilor, privind preluarea unor activităţi ale poliţiei, cu resursă umană cu tot, de către primării. Este vorba de Circulaţie Rutieră şi Ordine Publică, în oraşele cu peste 20.000 de locuitori.
La ţară s-a rezolvat rapid problema!
S-au înfiinţat secţiile regionale, având câte un poliţist în fiecare localitate şi echipă de intervenţie, care patrulează, şi în cazul unor sesizări la 112 se deplasează în localitatea respectivă.
Se vede şi cu ochiul liber ce grozăvii se întâmplă în ultimul timp, după decizia de a se lăsa doar câte un poliţist în fiecare comună.
Aşa este! Vedeţi şi dumneavoastră, acest concept de reorganizare a Poliţiei Rurale a fost preluat după anumite modele europene, spunându-se că România este singura ţară care mai are posturi de poliţie în fiecare localitate rurală. Dar nu s-a făcut o analiză "macro" raportat la situaţia altor ţări, cu privire la legislaţie, infracţionalitate, teritoriu şi aşa mai departe... Într-adevăr, la nivel rural, infracţionalitatea este în creştere, după intrarea în vigoare a acestui concept, pentru că nu sunt destui oameni ca să acopere întreg teritoriul. Şi să vă dau un exemplu: la o secţie de poliţie rurală sunt cam 18-20 de poliţişti, maximum, cu şefi cu tot. Ei acoperă o zonă cam de 6-7 localităţi.
Cam trei ture de câte şase poliţişti, cu "liberele", mai rămân patru pe tură...
Bun, ce să facă oamenii ăia prima dată? Eu vă spun că sunt arii de competenţă, zone, unde distanţele sunt de 70-80 de kilometri de la o comună la alta, în cadrul aceleiaşi secţii de poliţie rurală. Hai să spunem că un echipaj aflat la un caz primeşte un apel urgent din localitatea de la capătul opus al secţiei.
Dacă facem un calcul rapid, la vreo 20-30 de apeluri pe zi ar fi deja peste o mie de kilometri pe zi. V-au dat bani de benzină, sau cerşiţi de pe la primari sau patroni locali?
De unde atâţia bani sau benzină? Avem o maşină, maximum două pe schimb. Dacă erau bani, se mai angajau nişte oameni. Uitaţi, în Olt, unde cunosc foarte bine situaţia, sunt comune vecine, pe care, peste câmp, în linie dreaptă, le despart doar cinci kilometri. Însă la cea mai mică ploaie, drumurile fiind desfundate, echipajele rămân înnoroite.
Să revenim la decizia CSAT.
Ni s-a explicat că primarii au solicitat trecerea poliţiştilor de la Rutieră şi Ordine Publică în subordinea lor, ei ca primari fiind răspunzători de ordinea din localităţi. Noi, Sindicatul, ne-am adresat tuturor organelor statului, considerând că nu este momentul să se adopte această decizie. Vin alegerile din acest an şi ştim foarte bine că, de-a lungul timpului, mulţi poliţişti au fost acuzaţi că au făcut tot felul de "jocuri", fiind la cheremul unor persoane cu influenţe politice şi administrative la nivel local. În această situaţie, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla când poliţiştii vor fi în subordinea primarilor şi vor trebui să execute ordinele acestora în campanii. Noi considerăm că această grabă este suspectă şi nu duce la eficientizarea poliţiei, ci mai degrabă la târârea ei în jocuri politice. Am cerut să se vină cu documente, cu analize, să se vadă de ce nu este eficientă Poliţia în structura actuală şi de ce ar fi mai eficientă în varianta propusă de CSAT. Din punctul meu de vedere, trebuiau să fie consultaţi şi cetăţenii, pentru că în interesul lor ar fi normal să se ia orice decizie, şi nu în folosul unor politicieni aflaţi temporar la conducere. Era normal să se facă o dezbatere publică! Să vină cu argumente şi să spună: "Dom'le, Poliţia va fi mai eficientă pentru că...". Nu vi se pare normal?
Nu sunteţi consultaţi şi, din câte se vede, oarecum marginalizaţi. Vi se trage de la episodul "Ieşi afară, javră ordinară!"?
Eu ştiu? Nu cred! Vreau să vă spun că nici specialiştii poliţiei n-au fost consultaţi. Pur şi simplu li s-au pus hârtiile în mână. Vă spun eu că aceştia nu sunt de acord cu varianta asta, acum. Dar să vedeţi şi lucrătura! Primarii vor avea fonduri pentru poliţişti doar în 2012. De la anul se va descurca fiecare cum poate.
Înţeleg că, din 2013, primarul va fi "tătic". Pentru economie la buget, vor fi reduse nişte posturi. Cel mai probabil, vor fi păstraţi cei care s-au evidenţiat în campanie...
Corect! După 2013, dacă primăriile îşi mai permit să-i mai ţină, bine, dacă nu, "out!". Oricum, se pare că primarii au cam făcut un pas înapoi când au aflat că de la anul vor trebui să plătească de la bugetele locale.
Conform proiectului, şeful poliţiei locale ar urma să fie ales tot din rândul poliţiştilor activi, detaşaţi. Cu comisie, cu examen, cu un reprezentant al Poliţiei Române... primarii s-au cam supărat; de când până când? Eu să-i plătesc, şi ei să-mi organizeze examenul!? Ajungem la aceeaşi concluzie. Care este necesitatea, acum, în an electoral, să transferăm poliţişti la poliţiile locale?
De când sunteţi în poliţie?
Din 1992.
Aţi mai văzut vreodată o asemenea debandadă în Ministerul de Interne în cei 20 de ani?
Nu, nu... Ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, această debandadă, nu a mai existat. Şi am vorbit şi cu oameni care au lucrat şi înainte de '89 şi care se apropie de pensie, oameni care au spus că aşa ceva nu le-a fost dat să vadă niciodată. Am discutat cu colegi de-ai noştri din alte ţări europene, iar concluziile au fost clare; în situaţii de criză, orice stat trebuie să-şi întărească sistemul de ordine publică, nu să şi-l decimeze.
Din câte am înţeles, tot prin CSAT s-a discutat că deşi s-au dat afară 9.000 de oameni, sistemul funcţionează. Adică mai e loc de noi restructurări, chiar şi în condiţiile creşterii infracţionalităţii. Şi dacă se va adopta în an electoral şi legea asta cu trecerea poliţiştilor de la Rutieră şi de la Ordine Publică în subordinea primarilor, va fi dezastru!
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/asemenea-debandada-n-a-fost-niciodata-la-interne-168695/