miercuri, 4 ianuarie 2012




I s-au luat bani din pensie, iar ministrul Oprea l-a felicitat
Şi minţiţi, şi cu banii luaţi


Ministrul apărării, Gabriel Oprea, promitea că pensiile sub trei mii de lei nu vor scădea. Potrivit declaraţiilor făcute de acesta, pensionarii nu pierd în urma recalculării, ci, dimpotrivă, au chiar de câştigat.
Deciziile sunt contrazise însă de realitate, pe care însă ministrul continuă să o ignore. Astfel, Gabriel Oprea îl felicită, printr-o scrisoare, pe un ofiţer în rezervă pentru creşterea pensiei, în condiţiile în care omul a primit mai puţini bani. Se vede treaba... şi minţiţi, şi cu banii luaţi.
Marius Iulian Băltăreţu este pensionar militar din 2006 când a trecut în rezervă cu gradul de maior. Recalcularea pensiilor ar fi trebuit să-i aducă o majorare a pensiei, dar nu s-a întâmplat aşa.
Pe site-ul Ministerului Apărării a fost publicată noua pensie, în urma recalculării. De la 1519, crescuse la 1589. Decizia oficială, care i-a venit în decembrie, i-a adus însă ofiţerului în rezervă o pensie micşorată cu 130 de lei. El spune că nu este singurul în această situaţie.
Reprezentanţii Ministerului Apărării cred că este vorba de o greşeală în cazul ofiţerului Băltăreţu şi susţin în continuare că nicio pensie sub 3000 de lei nu a scăzut în urma recalculării. Marius Băltăreţu vrea acum să dea în judecată Ministerul Apărării şi chiar să ajungă la CEDO.
În cadrul MApN, problema este una gravă, scrie pesurse.ro. După recalculare, peste 60% din pensiile militare ar fi scăzut: "Procentul ar putea fi mai mare, dar informaţiile centralizate le au doar câţiva oameni", scrie sursa citată.
Şi totul miroase a politică: "A durat aşa mult recalcularea din motive politice. Cei care au intrat în UNPR au primit grade şi astfel pensiile s-au mai rotunjit. Stai să vezi surprize când vor primi toţi deciziile acasă".