joi, 19 ianuarie 2012




Manifestanţi paşnici şi ziarişti agresaţi barbar de forţele de ordine
Jandarmeria şi diversioniştii au făcut din nou „spectacol"


Joi noaptea, incidentele violente din Piaţa Universităţii s-au datorat exclusiv Jandarmeriei, care a permis diversioniştilor să declanşeze violenţe. O gafă a conglomeratului ultraşi-anarhişti-stângişti a făcut ca vina să nu fie aruncată pe manifestanţii Opoziţiei.
Jandarmii au „colaborat” cu diversioniştii
 Până la orele 22.40, nu se înregistrase nici un incident în Piaţa Universităţii. Chiar şi cu carosabilul ocupat (cei cca 2.000 – 2.500 de manifestanţi veniţi în jurul orelor 19.15 de la mitingul de la Arcul de Triumf nici nu prea aveau loc în cele două zone de protest, esplanada Teatrului Naţional, respectiv Arhitectură), manifestaţia decurgea normal, cu scandările deja clasice. În Piaţă mai erau cca. 600 de persoane, dar carosabilul era acum în stăpânirea ultraşilor (membri din galeriile Steaua şi Petrolul Ploieşti – conform jandarmilor), al unor puşti teribilişti şi tineri membri ai grupărilor stângiste şi anarhiste. În acest moment, câţiva dintre cei mai sus enumeraţi, încep să scandeze „la Unirea!", „haideţi la Unirea". În paralel, unii dintre cei care îndemnau să se plece spre zona Pieţii Unirii, au început să disloce şi să spargă borduri, pentru a le utiliza drept „muniţie". Doi tineri, studenţi de la Politehnică atrag atenţia comandantului unuia din cele două plutoane de jandarmi aflate în spatele manifestanţilor, la „fântâni" că există provocatori care se vor deda la violenţe. Trei jandarmi, fac câţiva paşi în faţă şi îi lasă pe puştii teribilişti să continue nestingheriţi operaţiunea de scoatere a bordurilor.
Ceea ce a urmat, era „firesc". Un grup compact din conglomeratul mai sus descris înaintează spre cordonul de jandarmi care asigura zona pe carosabil între gurile de metrou de la Universitate şi încearcă să-l spargă, uzând de bucăţi de bordură şi. Urmează contraatacul jandarmilor care uzează de gaze lacrimogene şi gaze inhalante (extrem de periculoase pentru persoanele cu probleme respiratorii – n.a.). Ultraşii şi aliaţii lor se retrag în dezordine, iar sub pretextul urmăririi şi capturării lor, jandarmii atacă cu sălbăticie şi lovesc tot ce mişcă în faţa Arhitecturii, exact zona în care se aflau câteva zeci, sau 100 de manifestanţi paşnici, incusiv femei şi persoane în vârstă. Nici legitimaţia de ziarist sau aparatul foto (profesional) nu mai reprezintă vreu scut. Urmează pe străduţele adiacente întregii Pieţe a Universităţii, dar şi pe lungimea bulevardului Magheru, până spre cinema Patria, deja clasica vânătoare de oameni, legitimarea trecătorilor, iar în dube nimeresc alături de elementele violente şi manifestanţi paşnici sau simpli trecători aflaţi în „locul nepotrivit".
Cum puteau fi evitate violenţele
Pentru ziua de joi, a fost mobilizat cel mai numeros contingent de jandarmi de până acum: între 3.500 şi 4.000. În momentul (orele 22.40) în care au existat primele semnale ale intenţiei de declanşare a violenţelor, cele două plutoane de jandarmi din zona Arhitecturii, împreună cu cele două plutoane de pe esplanada Teatrului Naţional, împreună cu cei din dispozitivul masiv din intersecţie, ar fi putut, fără probleme şi fără să uzeze de arsenalul din dotare să-i încercuiască şi să-i izoleze pe tinerii violenţi. După această operaţiune simplă, ar fi putut să-i legitimeze pe cei în cauză şi să ia măsurile care se impuneau ulterior. Nu s-a procedat aşa. S-a preferat însă să fie lăsaţi cei violenţi să-şi facă numărul, pentru a exista ulterior pretextul de a evacua în forţă întreaga Piaţă a Universităţii.
Violenţe „pregătite" din timp şi o manipulare ulterioară, evitată
În jurul orelor 19.30, au apărut primele semnale referitoare la intenţia forţelor de ordine de a facilita eventualele evenimente violente. În momentul în care carosabilul a fost ocupat de coloana de manifestanţi venită de la Arcul de Triumf, din ordinul şefului de dispozitiv, au fost retrase cele două cordoane de jandarmi care aveau menirea de a bloca accesul pe carosabil al manifestanţilor de pe esplanada Teatrului Naţional şi de la Arhitectură. Din acest moment, oricare dintre manifestanţii din „tribune" putea ajunge nestingherit pe carosabil. În primele 90 de minute (dacă tot avem de-aface cu ultraşi) manifestanţii de pe părţile laterale nu a intrat pe carosabil. De altfel nici nu exista spaţiul fizic necesar. Pe măsură însă ce noii veniţi au început să plece spre casă, sau să se alăture celor din „tribune", carosabilul a început să fie „realimentat" în special cu ultraşii galeriilor de fotbal şi cu elementele declarat anarhiste. Aşa cum am menţionat la început, în momentul declanţării violenţelor, pe carosabil se aflau în proporţie de 90% doar ultraşii şi anarhişti.
Conform zvonurilor care circulau printre protestatarii paşnici, dar şi printre ziariştii „informaţi" preconizetele violenţe urmau să fie atribuite „mitingiştilor USL". O gafă a ultraşilor sau anarhiştilor, a eliminat însă posibilitatea unei manipulări de zile mari din presa arondată puterii. Când s-au declanşat violenţele, chiar cei din „prima linie" de atac, aveau pe post de drapel de luptă, o pancardă uriaşă pe care scria „USL şi PDL fac parte din mafie". Cum era greu de conceput ca tinerii din USL să-şi facă o astfel de antireclamă, nu s-a mai putut face vreo legătură între violenţe şi manifestanţii veniţi de la Arcul de Triumf şi astfel presa Puterii a ratat un subiect gras. O presă care mai ratase un subiect „anticipat": venirea protestatarilor USL nu a tensionat deloc atmosfera, din contră, iar scandările „Anticipate!", „Jos Băsescu!", „Demisia!" sau „Jos Guvernul", au prins consistenţă. Venirea USL-iştilor a avut totuşi ceva aparte: în Piaţa Universităţii s-au dublat scandările anti Elena Udrea.

Diana Dumitrescu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/jandarmeria-si-diversionistii-au-facut-din-nou-spectacol-170294/