duminică, 8 ianuarie 2012


 Strâmtoarea Ormuz, miza celui de-al Treilea Război Mondial

În condiţiile în care premierul canadian Stephen Harper a declarat că Iranul reprezintă 'cea mai gravă ameninţare pentru pacea şi securitatea lumii', strâmtoarea Ormuz poate fi cheia declanşării celui de-al Treilea Război Mondial.
Ormuz este o strâmtoare între Golful Ares așezat în sud-est și Golful Persic, la sud-vest. În coasta nordică aparține Iranului, coasta sudică Emiratelor Arabe Unite .
Reuters, citaţi de Capital, au realizat un material în care au prezentat cele mai importante cifre despre Strâmtoarea Ormuz.
Zilnic prin strâmtoare trec 5 milioane de barili de petrol. Impactul asupra economiei globale în cazul închiderii strâmtorii ar fi uriaş. Din 27 decembrie, data la care Iranul a anunțat că ar putea închide strâmtoarea, până acum, prețul petrolului a crescut cu 2,5%. Dacă Iranul va bloca bloca Strâmtoarea Ormuz, preţul petrolului ar creşte cu 50% în doar câteva zile.

Prin Ormuz, Japonia îşi ia trei sferturi din importurile totale de petrol, iar China aproximativ jumătate.
Acum trei ani, înaintea tensiunilor din zonă, prin strâmtoare treceau 15,5 milioane de barili de petrol pe zi, adică 33% din tot petrolul transportat pe mare și 17% din petrolul comercializat la nivel mondial.
De asemenea, prin Ormuz trece 44% din traficul maritim mondial.
Iranul este deja cel de-al doilea producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), având rezerve ce depășesc 130 de miliarde de barili. În același timp, ocupă și cel de-al doilea loc în lume în ceea ce privește resursele de gaze naturale. Cel mai mare procent din exporturile Iranului de petrol sunt către China (22%), urmată de Uniunea Europeană (18%), Japonia (14%), India (13%). Coreea de Sud (10%) și Turcia (7%).
Rutele alternative ale petrolului ar fi conducta de petrol din Abu Dhabi care suportă 2,5 milioane de barili pe zi şi conducta irakiană prin Arabia Suadită care ar suporta 1,65 de milioane de barili pe zi. Aceasta din urmă este însă dezafectată.
În ceea ce priveşte prezenţa militară în zonă, americanii au deja 20 de nave și 16.000 de oameni, în timp ce Iranul are 23 de submarine.

Americanii sunt extrem de nemulţumiţi că "suntem foarte dependenți de resurse controlate de oameni nebuni care ne urăsc" şi că "nu am făcut nimic în ultimii 40 de ani ca să rezolvăm această problemă".


Sursa:
http://www.cotidianul.ro/stramtoarea-ormuz-miza-celui-de-al-treilea-razboi-mondial-169081/