joi, 19 ianuarie 2012




Presa străină
Cine sunt indignaţii de la Bucureşti?


Protestele din România evidenţiază situaţia din ce în ce mai dificilă din Europa, pe fondul măsurilor dure de austeritate, relatează presa internaţională, notând că protestele din România continuă, fiind cele mai ample din ultimii zece ani.
"Protestele violente din România evidenţiază situaţia din ce în ce mai dificilă" din Europa, comentează postul ABC News, notând că România se confruntă cu cele mai grave proteste din ultimul deceniu.
"În fostele state comuniste care acum sunt membre UE, starea de frustrare este în creştere din cauza stagnării economice şi guvernărilor ineficiente, izbucnind proteste de stradă şi apărând o stare de impredictibilitate care riscă să pună în pericol creşterea economică şi stabilitatea pe continentul european", explică postul american de televiziune, conform Mediafax.
"Românii nu sunt oameni violenţi. Dar această percepţie s-ar putea schimba în condiţiile în care protestele nu dau semne că s-ar diminua. Bucureştiul se confruntă cu cele mai grave violenţe din ultimii 20 de ani, protestatarii incendiind cauciucuri şi bătându-se cu forţele de ordine, zeci de persoane fiind rănite", scrie The Economist.
"Mii de români au participat la un marş în Bucureşti, joi, pentru a cere demisia Guvernului ca urmare a măsurilor de austeritate", relatează agenţia Associated Press.
"Mii de români s-au adunat la Bucureşti joi pentru a cere demisia Guvernului, după o săptămână de proteste separate faţă de măsurile de austeritate care uneori au degenerat în violenţe. Poliţia a comunicat că 7.000 de persoane au participat la marşul organizat de USL pentru a cere demisia premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Manifestanţii au pornit în marş de la Arcul de Triumf spre sediul Guvernului, scandând Jos Băsescu şi comparându-l pe preşedinte cu fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu", scrie Reuters.
"Cine sunt indignaţii de la Bucureşti?", titrează ziarul Le Monde, notând că, "de o săptămână, mii de persoane din toate categoriile sociale, protestează la Bucureşti şi în alte oraşe, denunţând măsurile de austeritate şi corupţia".

Teodora Ţugui

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/cine-sunt-indignatii-de-la-bucuresti-170282/