În România, jefuirea banilor publici a ajuns o artă şi ca orice artă se manifestă într-un spaţiu bine definit. În Alba Iulia, apropierea închisorii din Aiud este doar o ironie pentru artiştii jafului. "Tunarii" albaiulieni nu s-au lasat impresionaţi de o asemenea apropiere şi şi-au văzut de treabă punând punct ochit şi lovit pe 65 milioane de euro, adică aceeaşi valoare cu bugetul Consiliului Judeţean Alba pe un an de zile.
Cum s-a reuşit un jaf de proporţiile acestuia? Simplu.
În Alba Iulia se află cel mai bine păstrată cetate de tip Vauban din România. Băieţii deştepţi s-au prins că cetatea poate fi un izvor nesecat de bani, aşa că primarul Mircea Hava a vorbit cu Elena Udrea, naşa de cununie a fiului său (ca în orice familie mafiotă, şi în PDL se practică metoda "naşul"), iar aceasta, cu dărnicie, i-a oferit finanţare pentru reabilitarea cetăţii în valoare de aproape 65 milioane de euro, bani acordaţi pe încredere, cu ochii închişi (prietenii ştiu de ce).
Reabilitare este impropriu spus, pentru că proiectul, făcut de o firmă minusculă de arhitectură din Alba Iulia, prevedea pavarea integrală a centrului cetăţii şi a 70% din şanţurile de apărare, deci o adăugire nefericită la arhitectura cetăţii. Nu este o surpriză că firma de arhitectură, fără nici o realizare notabilă în trecut, a primit fără licitaţie sau prin încredinţare directă contractele de proiectare. Pentru că lucrările trebuiau supraevaluate iar la supravegherea lucrărilor să nu comenteze nimeni asupra neexecutării unor lucrări sau a înlocuirii materialelor din proiect cu alte materiale, de slabă calitate, dar mai ieftine. Deci trebuia cineva fără coloană vertebrală şi fără pretenţii mari.
Până acum îi avem pe Elena Udrea, care a dat banii, pe primarul Mircea Hava, care a propus proiectele, pe proiectantul mediocru, dar docil, iar în ecuaţie trebuia să intre şi executantul, care să execute lucrările să primească banii şi cu siguranţă să distribuie cu recunoştinţă comisioanele aferente. Aşa a apărut în context firma SC Grup Corint SA, care aparţine unor fraţi ce au falimentat în mediul concurenţial privat, dar lucrând cu statul au început să prospere şi să câştige licitaţii în Alba Iulia, toate croite în aşa fel încât să le câştige Grup Corint. "Croiala" era de o simplitate dezarmantă. Documentaţia de atribuire prevedea condiţii pe care doar Grup Corint putea să le îndeplinească. Simplu, nu?
Avem aşadar patrulaterul perfect al băieţilor deştepţi: Elena Udrea - finanţator, Mircea Hava - organizator al licitaţiilor, proiectantul care face tot ce i se spune şi Grup Corint, care primeşte contractele şi banii.
Dar cum funcţionează morişca de bani? Simplu: ca la orice lucrare publică, s-a supraevaluat valoarea lucrărilor. Noi ştiam până acum că supraevaluările se făceau după metoda fifty-fifty a primarului din Cluj. Dar primarul din Cluj (aflat în arest acum) era mic copil faţă de Mircea Hava din Alba Iulia, aşa că în Alba Iulia lucrările au fost supraevaluate cu 500% (aţi citit bine... nu este nici o greşeală). Totul părea ă meargă perfect.
Totuşi, Mircea Hava a făcut o greşeală. Urmând un sfat prostesc al arhitectului şi dornic de a câştiga cât mai mulţi bani, a fost de acord să fie desfiinţat un parc din centrul Cetăţii pentru a fi pavat cu piatră cubică.
Aceasta a stârnit nemulţumirea populaţiei, iar unele persoane au început să pună întrebări. Chiar au cerut să le fie prezentat proiectul, dar primarul a refuzat susţinând că proiectul este secret. Ciudat! Atunci s-a procedat la calcule pe baza datelor furnizate în presă de către proiectant şi primărie şi a puţinelor date oficiale. Rezultatul obţinut a fost uluitor. Un km de drum de categoria a III-a din interiorul cetăţii, care potrivit standardelor de cost ale Ministerului Transporturilor nu trebuia să depăşească 800.000 eur, costă cât un km de autostradă nouă, respectiv 4,2 milioane de euro plus TVA, adică de 5 ori mai mult.
Materialele care trebuiau folosite la pavarea drumurilor trebuiau să provină, conform indicaţiilor proiectului, de la o carieră din Transilvania. În realitate, ele au fost importate din Turcia de către firma Algabeth din Prahova, firmă despre care presa a scris că este practic firma lui Adriean Videanu (de ce nu este surprinzător că este băgat şi el aici ca intermediar?). Trebuia "să mănâncă şi gura lui" Adriean Videanu ceva... nu-i aşa?
Până acum DNA nu a comunicat dacă investighează această jefuire a banilor publici deşi sesizări au fost primite inclusiv din străinătate, pe de o parte pentru că în acest jaf au fost implicaţi şi bani europeni, iar pe de altă parte pentru că împotriva mutilării cetăţii s-au mobilizat şi albaiulieni care locuiesc în străinătate. După calculele noastre, în această jefuire a banilor publici sunt implicate între 30 şi 50 de persoane, dintre care doar câţiva profitori mari
Dl Băsescu, dacă vrea să lupte împotriva corupţiei, ar trebui să înceapa de aici, cu vicepreşedintele PDL, Mircea Hava, primar al municipiului Alba Iulia. Ce s-a scris aici este doar 10% din faptele de corupţie săvârşite cu ocazia "reabilitării" Cetăţii Alba Iulia, în realitate un jaf istoric.