joi, 26 ianuarie 2012




Locotenentul Alexandru Gheorghe:
Conducătorii ar trebui să mai pună mâna pe carte!



Ce "hibe" credeţi că are societatea românească de azi?
Sunt aceleaşi pe care le-am avut noi dintotdeauna. Pe scurt, românii stau mult timp într-un somn latent şi aşteaptă să vină cineva să dea semnalul de trezire. Eh... până nu se ridică primul, nu se întâmplă nimic. Aşteptăm toţi să se întâmple ceva, ne uităm stânga-dreapta, vorbim pe la colţuri, iar când adevărul se spune răspicat în piaţa publică, se codesc toţi. E ca în povestea "Hainele cele noi ale împăratului". Este o poveste elocventă pentru societatea civilă.
Cum se stă la capitolul patriotism?
Păi eu am intrat în armată că nu-mi iubesc poporul? Sau din alt motiv decât patriotismul? Poate că ştiţi, eu am renunţat la Facultatea de Ştiinţe Economice, bursier fiind, în favoarea Academiei Militare...
Bănuiesc că aşteptările erau mari...
Normal! Am optat pentru Academie alegând onoarea, demnitatea şi corectitudinea. După un timp - de fapt, cu siguranţă în anul întâi - mi-am zis că dacă aşa stau lucrurile, eu, după cum se vede treaba, n-o să ies niciodată pe uşa din dos din aceată instituţie. Am hotărât să nu mă las călcat în piciare, să fiu vreodată bătaia de joc a cuiva.
Să înţeleg că intenţionaţi să părăsiţi sistemul?
Nu, dimpotrivă, îmi doresc să rămân şi să particip la îndreptarea şi perfecţionarea acestuia.
Cum au reacţionat colegii dumneavoastră la întoarcerea din Bucureşti?
Am sute de like-uri pe Facebook de la ofiţeri activi pe care-i cunosc, din promoţia mea sau din promoţii apropiate ca ani. Cei din unitate m-au luat în braţe şi m-au pupat. Mai mult... ce să vă zic?
Să revenim la socialul despre care vorbeaţi şi pentru care aţi şi protestat...
În mintea noastră, în conştiinţa comună, avem foarte clar delimitată ierarhizarea valorilor. Altfel ne-am bate la colţ de stradă şi am umbla cu pistoalele prin buzunare. Oamenii de la noi, oamenii simpli îşi duc liniştiţi viaţa şi sunt conduşi după nişte reguli clare, de bun-simţ, reguli care dispar la nivelul ierarhic superior al societăţii. După cum se şi vede, multor băieţi de bani gata le-au cam dispărut din minte normele bunei cuviinţe. Aici ar trebui făcut ceva. Ne speriasem că am intrat cu toţii într-o stare a disperării. Este fals, deoarece spiritul românesc pur a rezistat tentativelor de corupere. Stăm aici de mii de ani şi n-am dispărut ca alţii, tocmai pentru că n-am avut porniri războinice. Ne-am văzut de viaţa noastră, n-am supărat pe nimeni, dar atunci când am fost călcaţi în picioare, am devenit deosebit de "periculoşi". Am văzut recent un documentar despre mai mulţi generali celebri din cel de-al Doilea Război Mondial. Toţi spuneau că, pe front, cei mai bătăioşi erau românii. Un mareşal, primul şef al NATO, spunea cam aşa: "Daţi-le românilor ofiţeri buni şi vor face prăpăd pe câmpul de luptă!".
Cum aţi vedea conducătorii de mâine ai României?
Ar trebui să cumuleze părţile bune ale domnitorilor pe care i-am avut de-a lungul timpului şi, din fericire, am avut destui oameni cu caracter în fruntea ţării. Problema e că ar cam trebui să se mai pună mâna pe cărţile de istorie. Nu poţi demonstra, tu, conducător, anumite virtuţi sau calităţi sufleteşti fără să ai şi o minimă pregătire în istorie, cultură şi literatură. Altfel, ne continuăm căutarea şi chinurile.
Partea I a interviului: Dacă nu am tăcut în Piaţa Universităţii, nu voi tăcea nici de acum încolo!

Marcel Bărbătei
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/conducatorii-ar-trebui-sa-mai-puna-mana-pe-carte-170882/