joi, 5 ianuarie 2012


SUA şi Coreea de Sud, pregătite de război


Scris de M.A.

Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii vor semna în ianuarie un plan comun de operaţiuni pentru a face faţă oricărei provocări din partea Coreei de Nord, a informat miercuri ministerul sud-coreean al Apărării.
Seulul şi Washingtonul ajunseseră la un acord de principiu asupra acestui plan în cadrul Reuniunii consultative pe tema securităţii, reuniune anuală a miniştrilor apărării din cele două ţări, desfăşurată în octombrie, după cum a informat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. “După ce ne vom completa planul comun de urgenţă, vom desfăşura manevre comune cu scopul de a stabili o fermă poziţie defensivă”, a precizat ministerul într-un comunicat. Potrivit acestuia, obiectivul acordului este de a menţine alerta şi capacitatea defensivă în faţa oricărei posibile ameninţări din partea Coreii de Nord.
Într-o întâlnire cu ziariştii, ministrul sud-coreean adjunct al apărării Lim Kwan Bin a amintit că aceste două ţări au desfăşurat deja ample operaţiuni comune, precum “Ulchi Freedom Guardian” şi “Foal Eagle”, transmiet RRA.
Moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, la 17 decembrie 2011, a deschis o perioadă de incertitudine în ceea ce priveşte relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud. În cadrul unui miting militar organizat la Phenian a fost proclamat “liderul suprem al partidului, armatei şi poporului” fiul său mai mic, Kim Jong-un.
Vineri, comisia apărării naţionale din Coreea de Nord a avertizat lumea întreagă că noul lider al singurei dinastii comuniste din lume va continua politica tatălui său. “Le transmitem solemn şi cu mândrie conducătorilor stupizi din lume, inclusiv marionetelor din Coreea de Sud, că nu trebuie să se aştepte nici la cea mai mică schimbare din partea noastră”, a anunţat Comisia pentru Apărare Naţională, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană.
Războiul dintre cele două state a început pe 25 iunie 1950 şi, tehnic, continuă şi acum, cele două ţări nesemnând încă un tratat de pace, ci doar un armistiţiu pe 27 iunie 1953. În ultimii doi ani, legăturile dintre cele două Corei au fost extrem de tensionate.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/sua-si-coreea-de-sud-pregatite-de-razboi-67385.html