joi, 5 ianuarie 2012

 Pe cine mizează Băsescu în 2012 şi de ce şi-a oficializat relaţia cu Udrea

de SABINA FATI

Preşedintele se întoarce la vechea gardă, pe care a îngenuncheat-o anul trecut, dar de care are nevoie acum pentru bătălia alegerilor. Traian Băsescu şi-a dat seama că reformiştii pentru care a militat nici nu au adus suficientă plusvaloare, nici nu ştiu cum se câştigă luptele în teritoriu sau la secţiile de vot.
Preşedintele Băsescu şi-a conturat în linii mari preferinţele şi strategia pentru 2012, păstrând-o pe Elena Udrea ca element de continuitate, sărbătorind alături de Vasile Blaga noaptea de Anul Nou şi pregătind terenul pentru scoaterea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de pe scena festivă. Revenirea sa în clubul baronilor PDL pare o favoare pe care le-o face veteranilor partidului, pe care i-a sacrificat în 2011 de dragul reformării şi înnoirii formaţiunii sale. În acest fel, Traian Băsescu recunoaşte că a greşit atunci când i-a dat la o parte pe cei care l-au ajutat să câştige prezidenţialele din 2009 şi în acelaşi timp se spală pe mâini de ideile modernizatoare, care puse în practică la PDL nu au dat nici un fel de roade. Cât de mult se vor putea baza însă acum Vasile Blaga sau Adrian Videanu pe Traian Băsescu? Fiindcă, la fel ca în comerţul cu pietre preţioase, încrederea în celălalt este totul atunci când pui la cale operaţiuni prin care fie câştigi totul, fie pierzi totul.
Fidelitatea lor este strict pragmatică, ca şi în cazul negustorilor de diamante, de aceea atunci când unul dintre ei derapează, soluţia este eliminarea lui din joc. Bătălia lor nu este pentru idealuri, ci pentru putere, de aceea vor putea trece peste trădările lor şi vor face front comun împotriva adversarilor din USL.
Traian Băsescu a încercat la Convenţia PDL din mai 2011 să promoveze o echipă de oameni mai tineri, mai titraţi şi mult mai independenţi decât veteranii, care de-a lungul vremii au făcut nu doar compromisuri de toate felurile, ci şi destui bani, cu ajutorul sau prin intermediul partidului, care le-a oferit sprijin şi informaţii. În acest fel, preşedintele a vrut să rupă regula inspirată din legea nescrisă a ocnaşilor, prin care cei mai vechi devin lideri pe viaţă, cum e cazul lui Ion Iliescu în PSD. Numai că noii lideri n-au confirmat, cu excepţia Monicăi Macovei, care şi-a pus în practică obiectivul de a avea un mecanism în PDL prin care cei dovediţi corupţi să fie obligaţi să plece din partid. Pentru alegerile din acest an Traian Băsescu mizează doar secvenţial pe echipa oficială care conduce partidul. Elena Udrea rămâne favorita lui, iar politicienii din PDL cred că ceea ce spune ea vine adesea direct de la Traian Băsescu. De fapt, influenţa Elenei Udrea în opinia publică şi chiar în partid este mai mare decât cea a oricărui prim-vicepreşedinte PDL şi uneori chiar decât a premierului Emil Boc, pe care nu-l mai ascultă nimeni.
Maturizarea politică a Elenei Udrea a avut loc sub privirile răbdătoare ale preşedintelui, care îşi dă seama că nu doar cochetăria ei este cea care o face atrăgătoare pentru mase, ci şi faptul că nu are nici un fel de complexe, că poate vorbi fără să-i fie frică de ridicol despre orice, că superficialitatea şi frivolitatea plac, că oamenii nu sunt interesaţi de ideologii, de programe, ci doar de imagini. Aşa că preşedintele s-a hotărât să-şi oficializeze această preferinţă, iar de Crăciun europarlamentara Elena Băsescu a lansat pe internet fotografii de familie făcute lângă brad. Alături de familia Băsescu apărea în rochie roşie, asortată cu globurile, şi Elena Udrea. Fără soţul Cocoş, care probabil făcea pozele şi oricum n-ar fi dat bine aşezat lângă preşedinte. Elena Udrea devine în acest fel succesoarea dorită de Traian Băsescu, dar încă neasimilată total de PDL, deşi banii pe care îi are de investit de la Ministerul Dezvoltării în teritoriu o vor face din ce în ce mai agreabilă şi pentru activul partidului. Preşedintele mizează pe ea, dar şi pe vechii baroni, singurii care au la îndemână instrumentarul necesar pentru a ridica scorul partidului la alegerile de la sfârşitul acestui an.

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/pe-cine-mizeaza-basescu-in-2012-si-de-ce-si-a-oficializat-relatia-cu-udrea-249292.html