Convocare miting
MICUl GHID AL DEMONSTRANTULUI SPONTAN
1) Nu mergeti singur la demonstratie. Daca nu aveti cu cine sa mergeti, de cum ajungeti acolo, faceti cunostinta cu cei din jur. Numele mic este suficient.
2) Retineti numele celor din jur. Acest lucru va da un sentiment justificat de forta a grupului.
4) Relatati frecvent, pe telefon sau internet, ce vi se intampla, chiar daca evenimentele nu vi se par memorabile. Relatati ceea ce vedeti, nu ceea ce auziti de la altii. Faceti eforturi ca fortele "de ordine" sa vada ca activitatea lor este documentata de protestatari.
5) Daca sunteti interpelat direct de un agent "de ordine", inainte de orice, inclusiv inainte de a va prezenta sau de a raspunde la interpelare, determinati-l sa se identifice cu numele si alte date de identificare. Daca intervine al doilea, faceti acelasi lucru. Nu interactionati cu politisti sau jandarmi, ori civili care nu se identifica personal, nu cu functia sau gradul. Retineti-i numele. Eventual, inregistrati interpelarea. Daca refuza sa se identifice, refuzati orice contact verbal cu acesta. "Nu discut cu anonimii!" Veti constata ca, in majoritatea situatiilor, veti fi lasat/lasata imediat in pace.
6) Alegeti-va un motiv pentru care va aflati acolo. Sau o lozinca. Sau un obiect al protestului. Comunicati acest motiv celor din jur, fara sa va asteptati ca acestia sa adere imediat la obiectivul dumneavoastra. Acceptati ca ceilalti sa aiba alte obiective, lozinci sau teme de protest. Nu intrati in contradictie cu nimeni ca motivul dumneavoastra este mai temeinic decat al celuilalt. Eventual, propuneti scandarea lozincii celuilalt, apoi a dumneavoastra.
8) Nu este treaba dumneavoastra sa stiti daca demonstratia este sau nu autorizata. Dumneavoastra aderati la idei, nu la activitati ale primariei sau prefecturii.
Hari Bucur-Marcu