luni, 16 ianuarie 2012


O ipoteză care trebuie luată în calcul
Diversiunea forţelor de ordine a favorizat violenţele



Violenţele din Bucureşti puteau fi evitate, dar forţele de ordine au mers din nou pe varianta diversiunii pentru compromiterea manifestaţiei paşnice şi decredibilizarea participanţilor. Un jandarm a rupt tăcerea şi ne-a făcut o dezvăluire senzaţională. Manifestanţii paşnici, filmaţi cu o dronă.
Violenţele trebuiau să înceapă la ora 19.00
Manifestaţia paşnică din Piaţa Universităţii a fost tulburată în jurul orei 19.25, când un grup de ultraşi (infiltraţi printre manifestanţii de pe peluza din faţa Teatrului Naţional) a aruncat cu pietre şi petarde înspre jandarmi. A urmat o reacţie în forţă a jandarmilor - disproporţionată după părerea noastră -, după care grupul violent a fost împins spre Colţea. 40 de minute mai târziu au început luptele de stradă în perimetrul Unirii - Piaţa Sf.Gheorghe - Colţea, despre care toate mediile de informare au făcut ample relatări.
Forţele de ordine puteau împiedica atacul violent din faţa Teatrului Naţional, mai alesc că a fost vorba de un grup mic, 35-40 de persoane. Au existat informaţii - printre manifestanţi s-au aflat numeroase cadre SRI şi jandarmi în civili - privind infiltrarea respectivului grup între manifestanţi, dar nimeni nu a luat nicio măsură. În rândul manifestanţilor din zona respectivă au existat temeri privind intenţiile agresive ale „ultraşilor", mai mult circula chiar zvonul că violenţele vor începe la ora 19.00, iar „decalarea" lor a fost pusă pe seama faptului că se aştepta ora începerii telejurnalului TVR1.
Jandarmii au reacţionat ciudat la violenţe
Modul în care au acţionat trupele de jandarmi în perimetrul Colţea - Unirii - „Budapesta" a fost unul total neprofesionist. Practic, putem spune fără să greşim că escaladarea violenţelor în respectivul perimetru a fost favorizat de modul în care au acţionat trupele de jandarmi. Au existat în zonă două grupuri violente. Unul redus numeric (este vorba de cel care a fost „mutat" de pe peluza din faţa Teatrului Naţional) şi altul ceva mai mare care s-a grupat în zona magazinului Unirea.
În mod normal, jandarmii ar fi trebuit (şi era chiar foarte simplu) să anihileze total (adică să opereze reţineri preventive) primul grup violent. Inexplicabil, jandarmii au preferat să împingă grupul de la Colţea înspre Piaţa Unirii, permiţându-i astfel să facă joncţiunea cu grupul de aici.
A fost prima mare eroare a celor de la jandarmerie. Ţinând cont de situaţia nou creată - joncţiunea celor două grupuri -, cei de la jandarmerie ar fi trebuit (orice manual referitor la ciocnirile de gherilă urbană recomandă acest lucru) să încercuiască grupul violent pentru a-l izola (aşa cum de fapt au acţionat împotriva manifestanţilor şi trecătorilor paşnici după miezul nopţii!), şi pentru a-i micşora raza de acţiune. Ţinând cont de numărul de trupe dislocate, acest lucru era perfect posibil. Cei de la jandarmerie au preferat doar să efectueze şarje frontale, expunându-se astfel şi riscului contraatacurilor.
A treia mare eroare a jandarmeriei a coonstat în faptul retragerii înspre Universitate a efectivelor, după ce în primă instanţă grupul violent a fost împins în zona fostului restaurant Budapesta. Această retragere inexplicabilă a permis contraatacul grupului violent, contraatac în urma căruia au avut loc marile devastări din zonă, contraatac oprit cu mare dificultate în zona Colţea. Se impune o întrebare: ce au urmărit cei de la jandarmerie prin împingerea spre zona „Budapesta" - Tineretului a grupului violent? În situaţia în care vremea ar fi fost favorabilă, cu siguranţă violenţele s-ar fi extins în cartierele adiacente. Este impardonabil deci modul în care a gestionat jandarmeria în zona respectivă. Nu ştim cât ţine de lipsă de profesionalism şi cât de intenţie.
Forţele de ordine, mai preocupate de filmarea manifestanţilor paşnici
În ceea ce priveşte manifestarea propriu-zisă din Piaţa Universităţii (în orele în care în paralel se înregistrau ciocnirile din perimetrul Colţea - „Budapesta"), s-a putut constata că forţele jandarmeriei erau mai interesate de protejarea carosabilului şi traficului. Este inexplicabilă decizia de a da drumul la trafic, din moment ce oricum nu se putea circula între Colţea şi Tineretului. Decizia de a da drumul la trafic a avut însă un scop precis: acela de a irita manifestanţii paşnici. Pentru că au existat şi şoferi care au făcut gesturi reprobabile la adresa manifestanţilor din faţa Arhitecturii sau de pe trotuarele din faţa Teatrului Naţional. Mai mult, în timp ce luptele de stradă erau în toi în zona Unirii, o dronă (mini aparat zburător teleghidat – n.a.) a forţelor de ordine filma de zor... manifestanţii paşnici. Nu în ultimă instanţă, în Piaţa Universităţii au existat în cordoanele de jandarmi unii care îi provocau verbal pe manifestanţi.
Cât de implicate au fost serviciile secrete?
Toată lumea era duminică seara convinsă că diversiunile ultraşilor din Piaţa Universităţii au avut o legătură cu acţiunea serviciilor secrete privind decredibilizarea manifestaţiei paşnice. Un jandarm a decis să rupă tăcerea şi a făcut pentru cotidianul.ro dezvăluiri uluitoare. Vă redăn dialogul dintre reporterul nostru şi jandarmul respectiv.
Dacă sâmbătă nu aţi fi provocat manifestanţii, poate astăzi nu aţi fi avut confruntări gen Atena.
Noi nu avem nicio vină. Aşa am primit ordinele.
Aţi primit ordine să faceţi manevre de front ostentative când nu era cazul? Aţi primit ordine să nu-i lăsaţi înapoi în piaţă pe cei care s-au întors de la Cotroceni?
Ce era să facem. Asta ni s-a ordonat.
De ce nu i-aţi scos dintre manifestanţi pe cei cca 30 de ultraşi care în această seară se aflau încă de la ora 17.30 în faţa Teatrului Naţional? Poate nu se mai ajungea la prima ciocnire.
Nu au vrut şefii să-i scoată de acolo. Au avut şi ei ordine de mai sus...
De la servicii?
(râde) Păi dacă ştiţi, de ce mai întrebaţi...
De ce unii dintre voi îi şicanează pe manifestanţii paşnici?
Fiecare după câtă şcoală are.
Credeţi că toate ordinele pe care le-aţi primit au fost corecte?
Peste tot, nu numai la noi, sunt şefi şi şefi.
Câteva întrebări la care aşteptăm răspuns
1. Câţi dintre ultraşii identificaţi ca membri ai galeriei echipei Steaua au legături cu primarul Cristian Poteraş şi cu PDL sector 6?
2. Câţi dintre ultraşii identificaţi ca membri ai galeriei echipei Dinamo au legături cu primarul Neculai Onţanu şi sunt membri UNPR?
3. De ce nu sunt prezentate numele persoanelor cărora li s-a întocmit dosar penal şi dacă au legătură cu grupul de ultraşi?