de CLAUDIU PADUREAN
Primul fotograf roman de război, Carol Pop de Szathmari (1812-1887), cel care a imortalizat în cadre Războiul de Independenţă al României, va fi serbat la Cluj, cu ocazia împlinirii a două secole de la naşterea sa. Carol Pop de Szathmari a fost pictor, grafician şi unul dintre primii artişti fotografi de renume din Europa. Evenimentul reprezentat de bicentenarul naşterii sale va fi marcat de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca prin deschiderea unui salon de fotografie, în care vor fi expuse lucrări ale artistului român, precum şi ale unor cunoscuţi maeştri din ţară şi din străinătate.
Premii pentru fotografii contemporani
Vernisajul expoziţiei va avea loc, joi. La eveniment a fost invitat şi ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen. Manifestarea este organizată de Muzeul de Artă în parteneriat Asociaţia ArtImage din Cluj-Napoca şi Casa Municipală de Cultură, sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Muzeul de Artă deţine în patrimoniul său şase lucrări de valoare semnate de Carol Pop de Szathmari.
"Cu acest prilej, vor fi înmânate 32 de premii, precum şi distincţiile "Marele Trofeu Carol Pop de Szathmari - 200!", acordat de Casa Municipală de Cultură, şi "Marele Trofeu ArtImage Cluj-Napoca" unor artişti consacraţi în arta fotografiei", spun organizatorii.
Cine a fost marele artist
Carol Pop de Szathmari s-a născut la Cluj-Napoca, la 11 ianuarie 1812. O plăcuţă amplasată pe casa de pe strada Iuliu Maniu nr. 17 informează trecătorii că aici a văzut lumina zilei artistul. A fost cotat printre primii zece fotografi din Europa şi a realizat primul reportaj fotografic de război din lume, în timpul Războiului Crimeii (1853-1856). Albumul Crimeii a fost primit cu deosebită admiraţie la Expoziţia Universală de la Paris, din 1855. În 1862, artistul i-a oferit în dar principesei Elena Cuza un album cu fotografii cu valoare etnografică. Când a început Războiul de Independenţă, în 1877, Szathmari avea 65 de ani, dar a plecat pe front şi a însoţit cartierul general al domnitorului Carol I. A imortalizat efectele bombardamentelor otomane, scene de luptă şi marşurile Armatei române.
O parte din aceste fotografii se află la Cabinetul de Stampe al Academiei Române. Szathmari a fost primul care a realizat imagini panoramice şi a exploatat unghiurile care îi permiteau o vedere de ansamblu. Mergea adesea pentru a surprinde vederi inedite din Bucureşti, la Turnul Colţei, pe Dealul Mitropoliei, pe Dealul Spirii sau pe Dealul Filaret. A călătorit în China şi în Siberia, unde a realizat fotografii cu totul deosebite. A fost distins cu medalii de merit, în anul 1855, de către regina Angliei, împăratul Austriei, de împăratul Napoleon al III-lea al Franţei şi de regele Spaniei.
Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/cine-a-fost-primul-fotograf-roman-de-razboi-249597.html