marți, 22 noiembrie 2011

Şi spioni mor. Generalul Dan Gheorghe, fostul şef al 0215, a decedat

 Scris de D.S.S.

Generalul Dan Gheorghe, figura legendara a UM 0215, serviciul de informatii al Ministerului de Interne, a murit luni dimneaţă. Generalul implinise recent 68 de ani si suferea de mai multi ani de o grava boala cardiaca. Numit in 1992 cu avizul CSAT in functia de director general al UM 0215, Dan Gheorghe a dus aceasta unitate in rindul serviciilor secrete importante, anunţă Radu Tudor.
Nu putine au fost momentele cind razboiul dintre SRI si UM 0215 s-a transat in biroul presedintelui de atunci, Ion Iliescu. Adversitatea dintre Dan Gheorghe si Virgil Magureanu s-a declansat in 1991. Magureanu, director al SRI, l-a schimbat pe colonelul (de atunci) Dan Gheorghe din functia de comandant al Brigazii Antiteroriste. Ruptura a survenit in urma atentatului esuat asupra ambasadorului Indiei la Bucuresti, Julio Francis Ribeiro, la 19 August 1991, pe Bulevardul Aviatorilor. O grupare de extremisti sikh il condamnase la moarte pe ambasador pentru ordinele de reprimare a miscarii sikh pe vremea cind ocupa functia de sef al politiei din Punjab. Ambasadorul Ribeiro a fost grav ranit, dar a fost salvat de medicii romani. In 1986, Ribeiro fusese tinta unui alt atentat, in care de asemenea a fost ranit.
Dupa functia de comandant al Brigazii Antiteroriste si apoi sef al UM 0215 timp de 5 ani, generalul Dan Gheorghe a fost numit in 1997, la schimbarea de regim, in functia de director general al Directiei Generale de Pasapoarte si a Politiei de Frontiera, functie din care a fost trecut in rezerva din motive medicale.
Din 2001, pentru o scurta perioada de timp, a fost consilierul directorului SRI Radu Timofte, decedat si el anul trecut. Apoi generalul Dan Gheorghe a fost numit director adjunct pentru securitate al Aeroportului Henri Coanda (Otopeni).În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO ’95 IMPEX SA.


Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/servicii-secrete/si-spioni-mor-generalul-dan-gheorghe-fostul-sef-al-0215-a-decedat-61424.html