joi, 17 noiembrie 2011

 Washington. Barack Obama a devenit ţinta unui extremist religios
Atac misterios la Casa Albă

 de ALEX TOCILESCU

Oscar Ramiro Ortega-Hernandez, un bărbat în vârstă de 21 de ani, suferind de boli mentale, a fost arestat într-un hotel din Pennsylvania sub acuzaţia că ar fi tras, vineri, mai multe focuri de armă asupra reşedinţei preşedintelui Statelor Unite. Conform autorităţilor, detaliile atacului sunt încă neclare.
Vineri seară, în jurul orei 21, mai multe focuri de armă au fost auzite în apropierea Casei Albe, iar ofiţeri ai Serviciilor Secrete, însărcinaţi cu paza perimetrului, au observat o maşină trecând în mare viteză. Doar câteva minute mai târziu, autovehiculul a fost găsit câteva sute de metri mai departe. Maşina fusese abandonată, iar în interior poliţia a descoperit o armă de asalt semi-automată, copie a celebrei Kalashnikov AK-47. Autorităţile au constatat că automobilul era înregistrat pe numele lui Ortega - şi că acesta fusese controlat chiar în dimineaţa aceleiaşi zile, după ce proprietarul unui magazin din Arlington, un oraş din apropierea capitalei americane, chemase poliţia, alertat de comportamentul suspect al tânărului. Autorităţile îl percheziţionaseră pe tânăr, însă nu avuseseră nici un motiv să îl reţină, rezumându-se doar la a îi face un set de fotografii.
„Misiune de la Dumnezeu"
Puţini ar fi bănuit că, doar câteva zile mai târziu, aceste poze urmau să ducă la arestarea lui Ortega; după ce serviciile secrete au reuşit să stabilească cu aproximaţie zona în care s-ar fi putut afla acesta, autorităţile au trimis poza mai multor hoteluri din zonă - iar câteva ore mai târziu, un angajat al unui hotel din orăşelul Indiana a înştiinţat autorităţile din Pittsburgh că Ortega este unul dintre clienţii hotelului; miercuri la prânz, acesta a fost arestat, fără să opună rezistenţă.
Conform presei americane, Ortega provine din Idaho Falls, un oraş din statul Idaho, şi a fost declarat dispărut la sfârşitul lunii octombrie de către familia sa, care deţine un restaurant mexican. Deşi tânărul a mai fost arestat pentru delicte minore în trecut, relatează cotidianul The Washington Post, autorităţile nu au cunoştinţă ca el să facă sau să fi făcut parte din organizaţii radicale - şi nu a participat nici la mişcarea Occupy D.C., după cum s-a bănuit iniţial. Conform agenţiei de ştiri The Associated Press, anchetatorii au declarat că Ortega suferă de boli mentale şi crede că atacul său asupra Casei Albe face parte „dintr-o misiune personală de la Dumnezeu". Totodată, tânărul ar fi făcut o obsesie atât pentru preşedintele Barack Obama, cât şi pentru familia acestuia: „îl urăşte pe preşedinte, urăşte Washingtonul, urăşte societatea", a declarat un oficial pentru Washington Post.
Obama nu era acasă
Deşi după incident agenţii serviciilor secrete au cercetat amănunţit întregul perimetru, abia marţi aceştia au reuşit să găsescă două dintre gloanţele trase de Ortega. Conform Associated Press, unul dintre ele se afla în zidul exterior al clădirii, iar altul a lovit o fereastră, oprindu-se în sticla specială pentru protecţie balistică. Fereastra se afla în aşa-zisa „cameră ovală galbenă", situată în acea parte a clădirii în care locuieşte familia prezidenţială.
Obama şi soţia sa se aflau vineri în California, iar Casa Albă a refuzat să spună unde se aflau cele două fiice ale cuplului în momentul atacului.
Având în vedere că perimetrul dintre jurul Casei Albe este „unul din cele mai bine păzite din oraş şi din întreaga ţară", scrie cotidianul The New York Times, este surprinzător că incidentul a putut avea loc. În afară de Poliţia Parcurilor şi de Poliţia municipală din Washington, agenţi ai serviciilor secrete sunt postaţi în poziţii fixe în întreaga zonă, în timp ce alţi agenţi patrulează pe străzile din vecinătate în maşini sau pe biciclete.
Şi alte întrebări rămân, deocamdată, fără răspuns; astfel, conform cotidianului Wall Street Journal, experţii criminalişti nu au putut încă să confirme că gloanţele găsite în clădire provin într-adevăr din arma lui Ortega.
Totodată, anchetatorii au fost surprinşi că Ortega a reuşit să nimerească fereastra de la o distanţă de 685 de metri. De alt­fel, cotidianul Los Angeles Times întreabă dacă există vreo legătură între cele două incidente, dacă Ortega are într-adevăr de a face cu ele, şi dacă ţinta sa a fost chiar preşedintele. Nu este aşadar exclus ca atacul să stârnească, în viitor, un nou val de teorii ale conspiraţiei.   

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/atac-misterios-la-casa-alba-245109.html