joi, 10 noiembrie 2011

 OSCE avertizează: R. Moldova, pericol de explozie

Scris de: M.A.

OSCE avertizează: R. Moldova, în pericol de explozie. În perioada din 1992-2011, 21 de persoane au decedat, iar alte 26 au fost rănite, după explozia diferitor muniţii.
Printre victime s-au numărat şi zece copii. De asemenea, în perioada amintită, echipele de deminare ale Armatei Naţionale din R. Moldova au distrus peste 20 mii de obiecte explozive.

Muniţiile neexplodate reprezintă un pericol real la adresa cetăţenilor R. Moldova, iar statul are obligaţia de aşi proteja cetăţenii, a declarat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia lansării proiectului „Informarea populaţiei R. Moldova privind pericolul muniţiei neexplodate”. În cadrul evenimentului, la care a fost prezent şeful Misiunii OSCE în R. Moldova, ambasadorul Philip Remler, OSCE a transmis Ministerului Apărării un set de materiale informative tipărite din sursele organizaţiei. Materialele reprezintă 10 mii de pliante şi postere pentru informarea autorităţilor publice locale şi populaţiei privind modul de comportare în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, mai ales că muniţiile neexplodate din timpul conflictelor armate continuă să facă victime.

Potrivit Serviciul Geniu al Armatei Naţionale, majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole, iar atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte este interzisă. Cetăţenii trebuie să ştie că este interzisă lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă. În zonele în care există sau se presupune că există muniţii neexplodate, este interzis accesul persoanelor şi, în special, al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, executarea unor lucrări funciare, circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. În asemenea situaţii, este obligatorie anunţarea imediată a autorităţilor locale.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să explodeze este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personalul specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Foto: Genişti din Armata Naţională
Sursa: