miercuri, 23 noiembrie 2011

România, ignorată de arhiva digitală online a Primului Razboi Mondial




Pentru a marca în 2014 împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, portalul de promovare a culturii europene va gădui o uriaşă arhivă digitală, de peste 420.000 de documente, din perioada conflagraţiei. Toate documentele pot fi accesate gratuit la adresa www.europeana1914-1918.eu

De asemenea, persoanele care posedă astfel de documente, în format digital, le pot trimite la o adresă indicată pe site.

Arhiva “Europeana Collections 1914 - 1918" este alcătuită din colecţii provenind de la zece biblioteci din opt state care s-au aflat în centrul conflictului, iniţiatori şI coordonatori ai proiectului fiind Oxford University, Biblioteca Naţională Germană şI Arhiva Digitală Europeana. Din păcate, nicio instituţie din România nu este trecută pe lista partenerilor proiectului, acolo unde se regăsesc Biblioteca Naţională a Franţei, Biblioteca Naţională Universitară din Strasbourg, bibliotecile naţionale centrale din Roma şi Florenţa, Biblioteca regală din Belgia, Biblioteca regală din Danemarca, Biblioteca naţională a Austriei şi Biblioteca naţională a Serbiei.

La secţiunea “explore” de pe site pot fi căutate documente deja încărcate: cărţi, ziare, jurnale de tranşee, manuscrise, corespondenţă de război, fotografii, afişe, hărţi, manifeste de propagandă, lucrări religioase, medalii şi monede etc.

Noua arhivă va evidenţia "importanţa pe care Primul Război Mondial a avut-o în elaborarea unei identităţi europene comune", se arată într-un comunicat emis ieri de coordonatoroii proiectului.

Depăşind cu mult cadrul istoriei militare tradiţionale, aceste documente vor aduce noi lămuriri asupra istoriei sociale, a vieţii cotidiene, culturale şi artistice din anii de război.


 Sursa:
http://www.jurnalul.ro/tehnica/romania-ignorata-de-arhiva-digitala-online-a-primului-razboi-mondial-597373.htm