vineri, 4 noiembrie 2011

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
Elena Udrea a blocat timp de doi ani investiţiile petroliere la Marea Neagră

Haosul legislativ întreţinut de guvernul Boc a adus mari prejudicii statului român. De doi ani de zile s-au stopat practic activităţile de foraj şi prospecţiuni în platoul continental românesc al Mării Negre. Marile firme din domeniu au fost ţinute la uşile ministerului condus de Elena Udrea, pentru un singur document si anume, autorizaţia de construire pentru sondele marine. Funcţiona în schimb taxa de autorizare ce reprezenta un procent din valoarea investiţiei, însă fără a se elibera autorizaţia necesară. Pentru a nu intra în ilegalitate, marile concerne din domeniul petrolier şi-au suspendat activităţile la Marea Neagră. Dar iată şi povestea (ne)autorizării:
În anul 2009, prin Ordinul nr. 839, Vasile Blaga, ministrul de atunci al dezvoltării stabilea clar modalităţile de simplificare a procedurilor de obţinere a autorizaţiilor de construire. La sectiunea a 3-a, articolul8, punctul 4(a) se arată şi cine trebuia sa emită autorizaţiile de construire: ".......a) autoritatea administraţiei publice centrale competentă -pentru lucrările de foraje şi prospecţiuni submarine, precum şi de construire a reţelelor submarine de transport energetic şi de comunicatii, amplasate în marea teritorială, zona cotiguă, sau zona economică exclusivă a Mării Negre.......". Aşadar, Vasile Blaga a făcut o greşeală. A omis să precizeze care era autoritatea centrală competentă. Acesta a fost motivul pentru care Elena Udrea nu a eliberat autorizaţiile de construire, deşi putea oricând dacă ar fi vrut, să modifice printr-un alt Ordin actul emis de colegul ei Vasile Blaga.
Taxele ce le-ar fi putut încasa statul român în această perioadă ar fi fost următoarele:
-taxe din autorizaţii de construire (1% din valoarea investiţiei, la fiecare amplasare de sondă. De remarcat că până în prezent există peste 100 de locuri forate in perimetrele marine ale Romaniei.si doar o platformă marină costă cam 100 de milioane de euro)
- taxe de săpare (la fiecare foraj autorizat de ANMR se plătesc minimum 8 milioane de lei, taxa crescând în funcţie de adâncimea forării))
-redevenţe (intre 3 si 10 la sută, în funcţie de cantitatea de petrol extrasă)
- alte taxe şi impozite în funcţie de investiţii şi profitul firmelor.
Dupa doi ani de lâncezeală şi după vizita preşedintelui Traian Băsescu în Statele Unite, întâmplător sau nu, guvernul Boc, acelaşi guvern care blocase investiţiile petroliere la Marea Neagră prin propriile acte emise, adoptă ordonanţa 85. Aşa cum arătam în articolul de ieri, dedicat ordonanţei cu pricina, nu mai sunt necesare autorizaţiile de construire pe domeniul subacvatic şi ca o consecinţă directă nu se mai plătesc nici taxele de autorizare. Tocmai când "gigantul" american Exxon anunţa o investiţie majoră în largul Mării Negre.
Asadar, petroliştii care forează sau fac prospecţiuni pe uscat, vor plăti în continuare taxa de autorizare, spre deosebire de cei care operează pe platoul continental, scutiţi şi de autorizare şi de taxă.. Ordonanţa 85 generează pe lângă această discriminare şi o absurditate; sondele reprezintă construcţii doar pe uscat, nu şi în apa mării.

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/elena-udrea-a-blocat-timp-de-doi-ani-investitiile-petroliere-la-marea-neagra-162796/