marți, 15 noiembrie 2011

 Baconschi: Românii din Ucraina, loialitate totală faţă de Kiev
Scris de: M.A.

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, le cere românilor din Ucraina loialitate totală faţă de Kiev.
Bucureştiul percepe comunitatea românească din Ucraina ca pe o punte între cele două ţări. Membrii acestei comunităţi trebuie să îşi manifeste în viaţa de zi cu zi loialitatea totală faţă de Ucraina, ca stat independent, susţine Baconschi, într-un interviu acordat ziarului ucrainean День (Ziua), preluat de Agerpres. ‘Cu toate acestea, ne-am dori să vedem că Ucraina se apropie de standardele europene, de cadrul legal şi de recomandările Consiliului Europei, protejând dreptul minorităţii române de a-şi păstra identitatea, limba şi tradiţiile, aşa cum se întâmplă cu minoritatea ucraineană din România. Prin urmare, situaţia minorităţii române din Ucraina şi a minorităţii ucrainene din România reprezintă un element foarte important al dialogului nostru. În prezent, suntem nerăbdători să reluăm sesiunile de lucru ale Comisiei interguvernamentale care se ocupă de problemele minorităţilor”, a declarat Teodor Baconschi.
“Am oferit minorităţii ucrainene din România dreptul de a fi reprezentată în mod automat în Parlament. Activităţile lor sunt finanţate din bugetul public şi există şcoli ucrainene. Putem îmbunătăţi unele aspecte punctual, însă există foarte multă bunăvoinţă şi deschidere. Încă o dată, ar trebui să vedem cele două comunităţi ca pe o punte de legătură între ţările noastre”, a subliniat Baconschi.

România şi Ucraina trebuie să profite de voinţa politică manifestată de ambele părţi pentru a normaliza şi a dezvolta în continuare relaţiile bilaterale, a declarat ministrul român de Externe, în interviul menţionat.
România face parte din UE şi NATO şi este vecin direct al Ucrainei. Avem, prin urmare, de realizat o mulţime de proiecte pe termen lung, scurt şi mediu. Avem nevoie de dialog politic, de consultări politice pe probleme europene şi de proiecte economice transfrontaliere. Avem nevoie ca societăţile noastre să se deschidă una faţă de alta, să stimulăm contactele interumane, investiţiile şi interconectivitatea reţelelor energetice. De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare să utilizăm fondurile europene pentru proiecte trilaterale între România, Ucraina şi Republica Moldova”, a explicat oficialul român.
“Avem instrumentele necesare pentru a rezolva orice dificultate în relaţiile bilaterale. Trebuie să dăm dovadă de mai multă ambiţie şi creativitate, pentru a putea angrena cele două ţări într-un nou capitol al istoriei. Nu putem schimba geografia, nu putem schimba trecutul, însă putem modela împreună un viitor comun în această regiune”, a subliniat oficialul român.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/baconschi-romanii-din-ucraina-loilitate-totala-fata-de-kiev-60431.html