Imbecilul de la Educaţie
M-am întrebat de multe ori cum a ajuns Funeriu ministru la Educaţie. În echipa lui Boc, lovită şi ea la limba română şi logică, el se detaşează prin greutatea constantă de a transmite un mesaj coerent. Tot ce a ieşit ca proiect de lege, decizie, instrucţiune a dat lucrurile peste cap. Tatăl haosului din Educaţie este, fără nici un proces de obţinere a paternităţii, ministrul Funeriu. O minte încâlcită care are direcţia previzibilă a mişcării browniene, nu are capacitatea de a organiza, limita de competenţă aflându-se în perimetrul camerei de baie şi al buzunarului pentru batistă. Ai nevoie, tragi apa, vrei să respiri, duci mâna după batistă. Acest sinistru biped s-a trezit pus în fruntea treburilor după aceleaşi criterii care au scos pe scena publică blonde şcolarizate de la mare distanţă, indivizi cu apucături de maidanezi şi caracter de hingheri, dornici să parvină sub talpa lui Băsescu până la statutul de râmă.
Funeriu a aruncat în aer cu premeditare şi ceea ce mai rămăsese viabil în Educaţie, a deversat în egală măsură venin şi ură peste profesori şi elevi, declanşând nu o reformare a sistemului, ci implozia lui. Stimulat de un preşedinte care a avut alergie la carte, homunculul a pornit cruciada a cărei ţintă nu a fost Constantinopolul, ci orice persoană care dorea binele învăţământului românesc.
A clocit o lege a educaţiei menită să eutanasieze şcolile şi cadrele didactice. A ţintit vârfurile ştiinţei şi culturii, a umilit academicienii şi a condamnat la desfiinţare prin inaniţie bugetară academii de ramură şi instituţii academice de interes naţional. A impus închiderea şcolilor, a segregat învăţământul pe clase sociale şi averi şi, tâmp, a tras puntea care-i lega pe mulţi copii de la ţară de şcolile superioare. Funeriu injectează bacilul analfabetismului în venele unui neam care şi-a ridicat capul în timpuri potrivnice tocmai prin cultură. Este el un geniu malefic sau un impostor care nu şi-a arătat niciodată public diploma de Bacalaureat?
După ce a dinamitat instituţia publică şi a rupt dialogul cu sindicatele şi rectorii, statuând anarhia şi lipsa de bun simţ ca principii care conduc ministerul, Funeriu a pus ochii să dărâme şi bruma de recunoştinţă pe care România o acordă gloriilor sportive. Scandalul iscat l-a făcut să dea înapoi, ca o jivină speriată cu instinct de conservare încă în funcţiune.
Am găsit pe Internet un blog inteligent şi cu umor subţire (funny blog) care fotografiază extrem de bine personajul. Capitolul "cum recunoşti un imbecil" este acum expus la poarta ministerului în cuşca portarului, cu instrucţiunea fermă: lasă-l doar să iasă!
Iată decalogul:
1. Imbecilul se naşte imbecil. Creşte. Se dezvoltă. Evoluează în propria imbecilitate, confundând ignorarea de către ceilalţi cu ignoranţa celorlalţi.
2. Imbecilul nu este neapărat prost. Adesea imbecilul dă dovadă de un soi de inteligenţă care-i permite să-şi poleiască imbecilitatea cu diplome şi titluri.
3. Lingău prin definiţie, imbecilul are ca scop în viaţă atingerea recunoaşterii sociale. Orice recunoaştere socială a unui imbecil scoate în evidenţă doze noi de imbecilitate.
4. Autosuficient, imbecilul crede că reacţiile alergice pe care le au ceilalţi în faţa imbecilităţii sunt forme de respect faţă de propria persoană.
5. Imbecilul nu poate fi contrazis: fără a se îndoi vreodată de sine, se consideră deţinător al adevărului absolut. Imbecilul nu face afirmaţii, el dă sentinţe.
6. Imbecilul nu are nevoie de fraze, ci doar de cuvinte rupte din context. Imbecilului îi place să epateze, citând fără sens tot ce crede că ar putea impresiona.
7. Imbecilul nu dialoghează, el doar jigneşte. A jigni este singura lui bucurie şi, atât cât i se poate aplica această noţiune, singura sa compasiune.
8. Cu imbecilul nu se poate comunica. Imbecilul te poate auzi doar dacă vorbeşti pe limba sa, însă, chiar şi atunci, nu te poate înţelege.
9. Imbecilul se consideră superior celui care, de ruşine, refuză să-i răspundă la imbecilităţi. Ceea ce pentru ceilalţi este penibil, pentru imbecil este glorios.
10. Delator prin vocaţie, este iubit de corporaţii, de instituţii de stat şi de partide şi ajunge, nu de puţine ori, în poziţii de conducere.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/editorial/imbecilul-de-la-educatie-596900.htm