marți, 15 noiembrie 2011

Suspendarea lui Băsescu, motivul excluderii lui Geoană

Ponta a susţinut că nu vizita în America a lui Geoană l-a supărat, ci are nevoie de funcţia acestuia
Autor: ANIELA NINE
 
 Foto: Christian Silva / Intact Images 
 
La câteva zile după decizia Comisiei de arbitraj a PSD privind excluderea lui Mircea Geoană din PSD, pre­şedintele partidului, Victor Ponta, apare cu explicaţii surprinzătoare. De altfel despre motivele pentru care Geoană a fost sancţionat cu exclu­derea nici preşedintele Comisiei de arbitraj, senatorul Dan Şova, nu a vrut să vorbească public, expediind răspunsul în categoria secretelor de partid: "Ţine de chestiuni interne". Surse din Comisia de arbitraj declarau însă duminică pentru Jurnalul Na­ţional că, în prezentarea "acu­zaţiilor" aduse lui Geoană, Şova ar fi subliniat că prin declaraţiile repetate autonome de linia partidului şi prin vizita în SUA Geoană ar fi adus pre­judicii repetate imaginii şi intereselor partidului. Luni seara, deşi anunţase public intrarea în silenzio stampa pe subiectul Geoană până la CEx-ul de săptămâna viitoare, Victor Ponta a vorbit despre scopul excluderii lui Mircea Geoană: planul opoziţiei de a-l suspenda pe Traian Băsescu. Despre supărarea produsă de  vizita în SUA a lui Geoană, nici vorbă. Astfel, invitat la Antena 3 luni seara, Pon­ta a accentuat că înlocuirea lui Geoană de la şefia Senatului nu are leg­ătură cu vizita fostului preziden­ţiabil în SUA, ci cu intenţia USL de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu. "Rufele ţi le speli în familie, nu afară, şi am aşteptat să văd op­ţiunile exprimate prin vot ale tuturor structurilor partidului. S-a votat pentru excludere, deci nu poate fi vorba despre un meci Ponta versus Geoană", a afirmat co-preşedintele USL, subliniind că el nu a vrut "ca dom­nul Geoană să fie exclus din partid, este o măsură extremă". Liderul PSD a adăugat că funcţia de preşe­dinte al Senatului are importanţă pentru opoziţie într-o "singură si­tua­ţie crucială": momentul suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

"Noi ne-am dorit ca în funcţia de preşedinte al Senatului, posibil înlocuitor al lui Traian Băsescu, să fie o persoană de încredere, iar domnul Geoană are o încredere ştirbită. El n-a reuşit să treacă peste uriaşa dezamăgire că a pierdut alegerile prezidenţiale. El a pierdut şi a rămas şi în acest moment marcat de ideea că trebuie să fie preşedinte al României, la fel cum a rămas foarte marcat şi de pierderea şefiei PSD", a susţinut Ponta. El a adăugat că, în momentul în care opoziţia va avea un vot în plus în Parlament, "USL va încerca imediat să-l suspende pe Traian Bă­sescu". "Dacă cineva ajunge în locul lui, vreau să ajungă cineva care nu-mi poartă pică pentru că n-a ajuns preşedinte în 2009, cineva care nu are în spate o aşa încărcătură politică", a explicat şeful PSD.


Deşi o eventuală "împăcare" cu Geoană, Ponta a susţinut că  "dacă dom­nia sa renunţă la funcţia de pre­şedinte al Senatului şi ajută un alt membru PSD sau PNL să fie preşe­dinte al Senatului şi înţelege că obiectivul nostru este mai important decât funcţia oricăruia dintre noi, m-aş împăca cu Geoană".


Despre ce va face Geoană după CEx-ul de săptămâna viitoare, în condiţiile în care Ponta are aproape toate şansele să obţină 40 de voturi necesare pentru excludere din cele 60 totale, au apărut ieri informaţii pe surse.


Mircea Geoană şi un nou partid

Astfel, conform unor surse din PSD citate de Mediafax, o parte dintre liderii judeţeni ai PSD, precum şi câţiva parlamentari i-au promis sprijin lui Mircea Geoană, dacă acesta va decide înfiinţarea unui nou partid, după iminenta excludere din PSD, la Comitetului Executiv din 22 no­­iem­brie. Varianta ca Mircea Geoană să înfiinţeze un nou partid, după ce va fi exclus din PSD, ar fi fost discutată în ultimele săptămâni cu mai mulţi lideri judeţeni ai PSD, dar şi cu câţiva parlamentari. Conform sur­selor menţionate, Geoană a primit asigurări că va fi ajutat la înfiinţarea noului partid şi, mai ales, la formarea structurilor teritoriale, de la Constantin Nicolescu (pre­şedintele CJ Argeş), Silvian Ciupercă (preşedintele CJ Ialomiţa), Bunea Stancu (preşedintele CJ Brăila). Acestora li se adaugă li­derii PSD Buzău, Constantin Boş­co­­deală, Adrian şi Vasile Mocanu, şi pre­şedinta PSD Călăraşi, Oana Mizil. Po­trivit nego­cierilor duse de aceştia cu Geoană, cei menţionaţi nu vor de­mi­siona din partid o dată cu excluderea fostului preşedinte al PSD, însă îl vor susţine cu resurse, atât financiare, logistice, cât şi umane, pentru crearea structurilor organizatorice ale noului partid al lui Geoană. În plus, mai susţin sursele citate, Geoană va beneficia şi de susţinerea unui grup important de primari PSD din judeţul Dolj. Pre­şedintele Senatului mizează, de ase­menea, pe sprijinul unor parlamentari. Potrivit surselor menţionate, ar fi vorba şi de parlamentari PSD, dar şi de trei senatori şi deputaţi ai UNPR şi chiar ai PNL.

Aceste informaţii contracarează speculaţiile privind plecarea lui Geoană la UNPR, idee vehiculată intens pe surse în zilele anterioare deciziei Comisiei de arbitraj. Despre acest subiect a vorbit luni seara şi preşedintele Traian Băsescu, care a susţinut la TVR că "nu-l vede" pe Mircea Geoană nici în PDL nici în UNPR, menţionând că nu a mai văzut "prostie mai mare decât oferirea pe tavă" a singurei funcţii care permitea opoziţiei să facă politică legislativă. Negări au venit imediat şi de la liderul UNPR, senatorul Cristian Diaconescu, dar şi de la un lider al PDL, Ioan Oltean.


Ideea creării unui nou partid de către Geoană a părut însă a fi pe pla­cul unuia dintre liderii PDL, Cezar Preda, care a afirmat că, în acest context, cu Geoană s-ar putea discuta "după alegeri".


"Ce treabă are Mircea Geoană cu PDL? Am înnebunit la cap. Acum fie­care care i se pare că trebuie să ai­bă o viaţă la cel mai înalt nivel politic tre­buie să-şi caute locul din loc în loc? Nu cred că PDL are vreo legă­tu­ră cu Mircea Geoană şi nici nu văd cum poate să aibă. Dacă îşi face partid până la urmă, şi adoptă o doctrină, poţi să discuţi şi cu el, după alegeri, dar până atunci nu văd ce legătură are el cu PDL", a spus Preda, citat de Me­diafax. Mircea Geoană a refuzat ieri să dea declaraţii cu privire la in­for­­maţiile vehiculate în presă refe­ri­toa­re la intenţia sa de a înfiinţa o nouă formaţiune politică. El a spus doar că, indiferent de ce apare în presă, el este "complet relaxat cu privire la dis­putele din PSD în care este implicat".
 
Sursa: