luni, 28 noiembrie 2011

Ce mai zice lumea despre noi
Pensiile de lux au fost mărite prin Legea Tăcerii
 
Finanţe publice. Cum a devenit recalcularea pensiilor o povară pentru buget
 
O parte foştii angajaţi din sistemul de apărare au primit mai multe puncte de pensie decât prevede legea.
Reforma sistemului de pensii prin care se urmărea desfiinţarea pensiilor speciale nu a avut efectul scontat. În urma recalculcării, urmată apoi de sistemul revizuirii, majoritatea pensiilor celor 159.000 de foşti angajaţi din sistemul de apărare (MApN, SRI, MAI şi altele) au crescut în medie cu 30%.
Referitor la modul în care se calculează vechimea în muncă pentru foşti ofiţeri şi care este baza legală, am solicitat punctul de vedere al SRI, MapN şi MAI. Până la ora închiderii ediţiei ziarului, cele trei instituţii nu au oferit niciun răspuns.
Nici reprezentanţii organizaţiilor rezerviştilor nu au putut explica care sunt normativele în vigoare de calculare a pensiilor militarilor, a vechimii în activitate, mai ales că legile specifice din domeniu au fost abrogate.
„Decizii dedicate şi aleatorii”
Faptul că bugetul asigurărilor sociale de stat este împovărat în 2012 cu un supliment de cheltuieli de un miliard de lei în urma recalculcării pensiilor, a fost remarcat şi de Consiliul Fiscal.Decizia recalculăriipensiilor speciale s-a dovedit a fi, contrar aşteptărilor, foarte costisitoare pentru buget.
„Cu toate că iniţial exerciţiul de recalculare a pensiilor speciale anticipa conform calculelor Ministerului Muncii, economii bugetare substanţiale la nivelul cheltuielilor cu pensiile, în cele din urmă putem constata că acest demers s-a concretizat în cheltuieli suplimentare cu pensiile aferente celor 159 de mii de pensionari din această categorie (un miliard de lei cheltuială anuală suplimentară), în condiţiile în care pensia medie corespunzătoare creşte în urma recalculării de la 1755 lei (nivel utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011) la 2.289 lei în anul 2012 (o creştere medie de 30.4%)”, se menţionează într-un document al Consiliului Fiscal.
Cum s-a ajuns la această majorare a pensiilor şi în ce bază legală au fost operate? Se pare că deciziile de recalculare a pensiilor au condus la un asemenea rezultat. Mai mult, ziariştii de la Ziarul Financiar au prezentat o astfeld e decizie prin care unui ofiţer pensionat la vârsta de 43 de ani i s-a calculat o vechime în muncă de 45 de ani.
„Deciziile de recalculare au fost emise ilegal şi aleatoriu”, consideră Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în rezervă şi retragere.
Încă 15.000 de rezervişti
„Conform legilor anteriore şi în prezent abogate, pentru militari se putea calcula suplimentar, în anumite condiţii, pentru perioada lucrată efectiv maximum şase luni suplimentar pentru fiecare an de activitate, iar pentru un ofiţer de informaţii suplimentul era de maximum un an. Dar legile au fost aborgate. În ce bază se fac astfel de calcule? Atât direcţiile financiar contabile ale centrelor militare, cât şi actualele case sectoriale de pensii au funcţionat ilegal şi au emis fără bază legală decizii de recalculare şi revizuire. E posibil ca pentru anumite cadre să se fi facut calcule dedicate pentru pensionare, în special pentru cei scoşi la pensie în ultima perioada. Din datele noastre rezultă că în ultima perioadă 15.000 de angajaţi din sistemul de apărare au fost trecuţi în rezervă”, ne-a declarat Mircea Dogaru.
De asemenea, avocatul specialist în Dreptul Muncii, Răzvan Vasiliu, consideră că a existat o perioadă foarte agitată la sfârşitul anului trecut, odată cu modificarea sistemului de pensii şi e posibil ca să fi apărut unele erori în verificarea deciziilor de recalculare.
„Nu am întâlnit până acum o astfel de situaţie, de dublare a vechimii în muncă la pensionare. Trebuie verificată adeverinţa, desfăşurătorul care stă în spatele deciziei de recalculare. Trebuie văzut cum s-a făcut revizuirea pensiei, ce a stat la baza deciziei finale”, a precizat av. Răzvan Vasiliu.

Sursa: