miercuri, 16 noiembrie 2011

 Udrea, probleme cu euro-fondurile

 Autor: Ovidiu Nahoi,Bianca Toma (Bruxelles)



Ministerul Dezvoltării Regionale, fruntaş la licitaţiile vicioase cu bani europeni, în valoare de 12 milioane de euro.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, are cea mai bună rată de absorbţie a fondurilor europene. Această idee, circulată adesea în mediile politice şi de presă, devine tot mai mult un mit veştejit. Nu pentru că altcineva, un ministru mai harnic şi mai iscusit, i-ar fi luat-o înainte Elenei Udrea. Problema este că la MDRT se găsesc şi cele mai multe licitaţii incorecte cu bani europeni.
Ministerul Afacerilor Europene (MAEu), condus de Leonard Orban, a făcut cunoscute primele rezultate ale reverificărilor efectuate asupra achiziţiilor publice pentru cheltuielile declarate la Comisia Europeană. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de MDRT. Este vorba de 78 de contracte, din 209 verificate.  Potrivit MAEu, au fost aplicate corecţii financiare de peste 50 de milioane de lei (circa 12 milioane de euro). Prin „corecţii financiare" înţelegem, mai pe româneşte, valoarea unor licitaţii incorecte, bani care nu vor mai ajunge la beneficiari.
95% din nereguli, la Dezvoltare Regională
Este adevărat, ponderea cea mai mare a contractelor cu probleme se află la programul pentru creşterea competitivităţii, gestionat de Ministerul Economiei. Aici au fost găsite 41 de contracte cu probleme din 90 verificate. Dar miza financiară este infimă: aici, „corecţiile" sunt mai mici de 80.000 de euro.  MDRT aduce jumătate din banii europeni intraţi în România, se lăuda ministrul Elena Udrea în iulie, în cursul unei vizite la Braşov. Numai că aproape 95 la sută din valoarea neregulilor financiare descoperite acum ( 50 de milioane de lei din totalul de 53 de milioane) privesc acest minister.
Fonduri blocate, nu ştim până când  
După ce că stăm prost cu cantitatea, nici calitatea nu ne dă afară din casă. Nu doar că România are cea mai mică rată de absorbţie din UE, de 3,7%. Plăţile sunt oricum într-un grav blocaj. În mai, Comisia Europeană a suspendat plăţile pentru Programul Operaţional Regional - Axa pentru infrastructură locală şi regională, după ce auditul european a găsit nereguli legate de achiziţiile publice şi conflicte de interese în licitaţii. Blocarea plăţilor pune sub semnul întrebării cheltuirea a 700 de milioane de euro.
„Este o procedură uzuală, nu este cazul să vă impacientaţi, li s-a întâmplat multor ţări", ne asigura un înalt funcţionar din Comisia Europeană, imediat după blocarea plăţilor. El spunea că autorităţile de la Bruxelles aşteaptă unele clarificări din partea guvernului român, după care banii puteau fi deblocaţi, în caz că răspunsurile erau considerate lămuritoare. „Dacă plăţile vor fi reluate în această vară, depinde doar de autorităţile din România", ne asigura aceeaşi sursă.
Răspunsul elaborat de MDRT a ajuns la Bruxelles de-abia în august. Dar plăţile nu au fost reluate nici până azi. Mai mult, pentru a nu risca şi blocarea altor programe, Guvernul român a sistat el însuşi, în iulie, trimiterea tuturor documentelor de plăţi către Comisie, până la reverificarea licitaţiilor. Pentru a nu-i ruina pe aplicanţii cinstiţi, Executivul de la Bucureşti a aprobat finanţarea acestora de la buget cu echivalentul a 600 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, România a ajuns să se finanţeze ea pe ea în locul Uniunii Europene. Şi aceasta, din cauza licitaţiilor incorecte.
Între timp, nou-înfiinţatul Minister al Afacerilor Europene a preluat problema. La începutul lui noiembrie, Bucureştiul a trimis o nouă scrisoare explicativă la Bruxelles în care a inclus şi rezultatele reverificărilor achiziţiilor publice. Cu toate acestea, ministrul Leonard Orban se menţine rezervat în privinţa datei la care fondurile ar putea fi deblocate.

Sursa:
http://www.adevarul.ro/actualitate/Udrea-probleme_cu_euro-fondurile_0_592141350.html