vineri, 11 noiembrie 2011


Jigniri incredibile pentru românii din Italia

Zingaria, ţara ţiganilor


Comunitatea românilor din Italia şi un consilier al Primăriei Romei denunţă o emisiune radiofonică în care sunt ironizaţi imigranţii români din Peninsulă, consideraţi "criminali" şi "proxeneţi" provenind din "Zingaria" ("Ţigania"), o aluzie la România.
Comunitatea românilor din Italia a criticat dur emisiunea "Lo Zoo", a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzată la postul Radio 105 din Roma.
"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul (n.red. - personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat Gazeta Românească, publicaţia comunităţii românilor din Italia.
"Zlatan Ţiganul" este prezentat ca "omul care trăieşte în mizerie", făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se de proxenetism şi trafic de copii. În plus, în cadrul emisiunii "Lo Zoo" (Grădina zoologică"), a fost difuzat un cântec în care se face referire la România, fiind numită "Zingaria" ("Ţigania"), melodia despre români conţinând versurile "iau cuţitul, fac trotuarul". În plus, melodia sugerează că imigranţii români se ocupă cu "tâlhării şi crime".
Comunitatea românilor din Italia avertizează că există suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare.
Emisiunea a fost condamnată şi de Federico Rocca, care este consilierul primarului Romei pentru relaţia cu Uniunea Europeană."Cântecul «iau cuţitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lansează un mesaj îngrijorător şi discriminatoriu la adresa tuturor imigranţilor originari din România, dintre care cei mai mulţi nu se regăsesc în modelul prezentat în acest cântec", a reacţionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it.
"Este clar că intenţia autorul cântecului este exclusiv de a ironiza, mai ales ţinând cont de spiritul emisiunii difuzate. Totuşi, cred că această iniţiativă nu contribuie la dialogul şi la convieţuirea paşnică, ci dimpotrivă, enervează lumea şi riscă să marginalizeze numeroasele persoane care trăiesc legal şi corect în Italia", a subliniat oficialul de la Roma, cerând conducerii postului Radio 105 să renunţe la difuzarea materialelor de acest fel.

Dan Zavaleanu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/zingaria-tara-tiganilor-163581/