miercuri, 23 noiembrie 2011




Incalificabil: până unde pot coborî unii
PDL: voturi împotriva copiilor şi studenţilor


Scandalurile care au ţinut marţi prima pagină au acoperit câteva voturi incredibile la Camera Deputaţilor. Reprezentanţii Puterii, cu PDL în frunte, au ras câteva legi de bun-simţ, utile şi care nu afectau bugetul ţării. Două legi vizau reglementări privind copiii şi studenţii şi, culmea, au fost anterior votate cu foarte largă majoritate la Senat.
Un vot împotriva accesului la cultură
Marţi în Camera Deputaţilor, PDL, secundat de UNPR, UDMR, şi deputaţii au votat împotriva unei legi care ar fi fost adoptată cu aplauze în orice ţară din lume. Este vorba de un proiect de lege care prevedea ca prima sâmbătă din fiecare lună să fie declarată zi a porţilor deschise la muzee, case memoriale şi colecţii publice special (şi numai) pentru elevi până la 18 ani şi studenţi. De menţionat că această lege NU avea nicio implicaţie bugetară, deci nu ar fi afectat în niciun caz socotelile guvernului.
La Senat, în urmă cu un an, proiectul de lege a trecut cu o foarte largă majoritate: 94 de voturi „pentru", 1 „contra" şi 3 abţineri. Inexplicabil, proiectul a zăcut un an la Camera Deputaţilor deşi nu conţinea decât două articole. Marţi, 22 noiembrie, s-a înregistrat următoarea linie de vot: 143 de voturi „pentru", 140 „contra" şi 9 abţineri. Ca să fi trecut, erau necesare 148 de voturi „pentru".
Voturile negative („contra" şi abţineri) au fost date de 104 deputaţi PDL, 15 - UDMR, 13 - UNPR, 12 - minorităţi şi 1 independent. De la PDL îi enumerăm doar pe cei care au apariţii în media unde clamează să fac totul pentru binele românilor: Roberta Anastase, Ioan Oltean, Daniel Buda, Mircea Toader, Sever Voinescu, Alin Popoviciu, Gelu Vişan, Sulfina Barbu, Nelu Ioan Botiş, Valeriu Tabără, Gheorghe Ialomiţianu, Costică Canacheu, Vasile Gherasim, Silviu Prigoană, Cristian Petrescu, Gheorghe Tinel, Marius Spânu, Petru Călian, Dănuţ Liga, Monica Iacob Ridzi, William Brânză, Daniel Ştefan Pirpiuliu. De la UDMR a votat contra inclusiv ministrul Culturii, Kelemen Hunor, iar de la UNPR s-au pronunţat contra, printre alţii, ministrul Gabriel Oprea, Marian Sârbu, Culiţă Târâţă, Valeriu Steriu ş.a.
Merită să menţionă totuşi că 10 deputaţi PDL, printre care şi Teodor Paleologu, 1 deputat UDMR (Farago Petru), Ilie Morega şi Tudor Ciuhodaru (UNPR) şi Amet Aledin, Miroslav Merka şi Gabriel Zisopol de la minorităţi au votat în favoarea proiectului.
Deputaţii PNL şi PSD au votat toţi în favoarea legii.
Ce spune unul dintre autorii proiectului
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, unul dintre autorii proiectului, a declarat următoarele pentru cotidianul.ro: „Votul de marţi reprezintă lipsa totală de scupule a celor de la PDL. Pentru ei nu mai contează nimic. Să respingi o lege care acorda o serie de facilităţi pentru copii, mă rog, elevi şi studenţi, care nu necesita nicio cheltuială de la buget, mi se pare aberant. Guvernul a venit cu argumentul că exista o noapte a muzeelor cu porţi deschise şi cu faptul că copiii preşcolari, copiii handicapaţi şi cei care beneficiază de măsuri de protecţie socială beneficiază de gratuităţi. Să fim serioşi, vrem să vedem copiii mergând noaptea pe străzi la muzee? Crede cineva că muzeele nu-şi fac planul dacă o zi pe lună vin câţiva copii şi studenţi gratuit să le viziteze. Noi am propus o lege cu puternică încărcătură educativă. Un copil care în loc să meargă într-un bar merge la un muzeu este un copil câştigat pentru societate. Astfel de reglementări se regăsesc în legislaţia mai multor ţări europene. La noi ca la nimenea". (În afară de Mircea Duşa, printre autori se mai numără Aura Vasile, Adrian Năstase, Florin Iordache, Vasile Gliga şi Gheorghe Ciocan, toţi PSD.)
Alte voturi împotriva copiilor şi a culturii
Că PDL a declarat război copiilor reiese şi din alte voturi din ziua de marţi 22 noiembrie. Un alt proiect de lege respins inexplicabil şi total nejustificat de PDL, UNPR, UDMR şi minorităţi viza "interzicerea construirii unor instalaţii care gestionează sau depozitează deşeuri industriale toxice şi/sau radioactive la o distanţă mai mică de 20 de km de linia de ţărm a Mării Negre". Autorii, parlamentarii PNL de Constanţa, Puiu Haşotti şi Gheorghe Dragomir, au arătat şi de ce au propus această iniţiativă legislativă: în principal pentru blocarea demarării construirii unor astfel de de instalaţii la 2,5 km de tabăra de vară pentru copii de la Năvodari. Trebuie să mai consemnăm că acest proiect a fost votat cu o foarte largă majoritate la Senat, iar la comisia de specialitate din Camera Deputaţilor (controlată de PDL) s-a votat în unanimitate pentru adoptare!
Tot marţi, cei din PDL & Co. au demonstrat că au ce au şi cu elevii şi studenţi străini de origine română. Au respins un proiect de modificare a Regimului străinilor în România, care prevedea ca străinilor de origine română să li se prelungească dreptul de şedere temporară pentru studii cu scutirea de la plata taxelor consulare.
După ce i-au terminat pe copiii din ziua de astăzi, cei din PDL s-au răfuit şi cu unii copii de acum 70 de ani. Concret au respins un proiect de lege prin care copiii sub 14 ani care s-au alăturat trupelor militare române (copii de trupă) şi care după război nu au urmat o carieră militară să beneficieze de o serie de o rentă viageră Dacă ţinem cont că potenţialii beneficiari ar avea între 82 şi 85 de ani şi că sunt extrem de puţini, se poate constata că efortul financiar al statului este unul minor. Deci nu se justifica respingerea proiectului. Culmea, împotrivă a votat şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea, care este şi şeful de partid al autorilor proiectului, senatorii Grossu şi Chirvăsuţă.
Tot în mod nejustificat a fost respins de către PDL şi aliaţii săi şi un proiect de lege (fără implicaţii bugetare) care ar fi avut o influenţă asupra imaginii României. Este vorba de PL privind declaratea zilei de 16 noiembrie Ziua Patrimoniului Mondial în România. Culmea, proiectul are autori din toate partidele parlamentare şi a primit raport favorabil adoptat în unanimitate la Comisia de cultură a Camerei.
Voturi suspecte de fraudă
Sesiunea de voturi finale de marţi 22 noiembrie se pare că a fost grevată de fraude. Iată ce ne-a declarat deputatul PNL Radu Stroe. "Ce s-a întâmplat la votul legii câinilor fără stăpân şi la legea asistenţei sociale este mai mult decât dubios. La ambele voturi a apărut pe ecran în primă instanţă un rezultat din care reieşea că legile sunt respinse. Parcă 161 de voturi «pentru» la cea cu câinii şi 164 la cea privind asistenţa socială. Noi am început să aplaudăm, când, în ambele situaţii, după o secundă apărea că sunt 168 de voturi «pentru». Foarte, foarte ciudat", ne-a spus Radu Stroe.
La rândul lui, liberalul Ludovic Orban ne-a făcut o dezvăluire interesantă: "În mod normal, conform unor obligaţii internaţionale, cca 14-15 deputaţi, dintre care 7 sau 8 din zona Puterii, trebuiau să fie în delegaţii în străinătate. Documentele erau aprobate anterior de Biroul Permanent. Toţi cei din PDL, UDMR, UNPR sau minorităţi au fost blocaţi şi nu li s-a mai dat voie să plece", a afirmat Ludovic Orban. Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, susţine însă că au existat totuşi "voturi la două mâini. Cine studiază cu atenţie listingul de vot al zilei va observa că sunt o serie de fluctuaţii. Nu mari, de două sau câte trei deputaţi la PDL, dar decisive la câteva scrutine. Când este vorba de o sesiune de vot în care eşti cu efectivul la limită, nu pleci din sală nici mort. Deci îmi este greu să cred că unii au dispărut 7 sau 8 secunde şi au revenit". O sursă parlamentară care a ţinut să-şi păstreze anonimatul ne-a precizat că "au fost voturi aranjate prin soft".

Lucian Gheorghiu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/pdl-voturi-impotriva-copiilor-si-studentilor-164812/