marți, 15 noiembrie 2011

Eu, „răsfăţatul cu epoleţi”...

După ce am fost introdus în „zona cancerigenă” a bugetului de stat, de însuşi preşedintele ţării, tot domnia sa a găsit „soluţia de vindecare”, tăindu-mi aproape 17% din „pensia nesimţită”, iată că sunt adus din nou în atenţia opiniei publice, fiind catalogat de către un post de televiziune drept „răsfăţat cu epoleţi”. Motivul? Chipurile, de la 1 ianuarie, pensia mea ciunţită va ajunge iarăşi... nesimţită, deoarece urmează să-mi crească cu 17 la sută. Nimic mai fals! Pensia mea va rămâne tot cu 17% mai mică, ba, pe deasupra, îmi vor fi reţinuţi şi cei 17% pe care i-am primit, timp de un an, până la intrarea în vigoare a legii.
De data aceasta vine în sprijinul afirmaţiilor mele însuşi preşedintele ţării care, într-un monolog ţinut la singura sa televiziune de suflet, după ce prietenul Radu Moraru a rămas fără obiectul muncii, declara: „Nu ştiu să fi crescut vreo pensie cu 17%. Fondul de pensii este altceva. Trebuia să intre (în vigoaren.n.) de la 1 ianuarie anul trecut. Afost atacată legea în instanţă, hotărârile de punere în aplicare. Până la urmă s-a stabilit intrarea la 1 ianuarie anul acesta, când toate chestiunile legate de controverse în justiţie s-au închis. Cei mai mari (sublinierea noastră) beneficiari ai noului sistem de pensii sunt subofiţerii. Să vă spun cu cât, nu ştiu. Este adevărat, subofiţerii sunt cei mai mulţi în Afganistan. Cei care sunt în accidente, incidente, mor sunt subofiţerii”.
Toate bune şi frumoase! Numai că, voit sau nu, domnul preşedinte induce din nou în eroare (ca să nu folosesc un verb ce-l caracterizează) opinia publică. Chiar dacă Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 prevede îngheţarea pensiilor la nivelul celor actuale, unii dintre pensionarii care provin din structurile sistemului naţional de apărare a ţării ar trebui să beneficieze, după recalculare, de majorări de pensii, conform prevederilor noii legi a pensiilor. Spun ar trebui, deoarece, într-o ţară în care Constituţia – legea fundamentală – este călcată sistematic în picioare, s-ar putea ca această lege să nu fie respectată. Nu ar fi prima! Şi nici ultima!
Cu cât vor creşte în medie pensiile celor peste 90% dintre cadrele militare în rezervă şi în retragere care au tras lozul câştigător, nu am de unde şti. Probabil că nici domnul preşedinte nu ştie şi îl cred. Îl cred şi când afirmă că cei mai mulţi (nu cei mai mari, cum spune domnia sa !) beneficiari ai noului sistem de pensii sunt subofiţerii. Generalilor şi ofiţerilor care, după ce au absolvit tot felul de cursuri şi s-au şcolit prin academii, au comandat unităţi şi mari unităţi, au lipsit cu săptămânile şi lunile de acasă, le vor creşte pensiile, dar mai puţin. Unora, deloc! Alţii (destui!) vor fi în situaţia mea. Aşa le trebuie! Doar nu i-a obligat preşedintele ţării, care o mai fi fost el în acele timpuri, să-şi tocească coatele prin amfiteatre şi biblioteci! A nu se înţelege că am ceva cu subofiţerii! Nu ei sunt de vină pentru această răsturnare a scării valorilor.
Dacă, până aici, am fost de acord cu domnul preşedinte, mai departe sunt nevoit să-l contrazic. Pentru că, nu subofiţerii sunt cei mai mulţi în Afganistan. Cei care „sunt în accidente, incidente, mor” sunt militarii angajaţi pe bază de contract. Iar aceştia nu vor beneficia nicodată de noul sistem de pensii. Şi nici subofiţerii care se află în Afganistan sau în alte teatre de operaţii nu vor fi beneficiarii majorării pensiilor, pentru simplul motiv că ei sunt încă în activitate. Nu sunt, deci, pensionari sau... asistaţi social.
Trebuie să-l mai contrazic pe domnul preşedinte şi în legătură cu afirmaţia că „toate chestiunile legate de controverse în justiţie s-au închis” şi să-i spun că nu s-au închis deloc, ele fiind în plină desfăşurare. De ajuns să-i amintesc faptul că 231 de membri ai SCMD şi-au recâştigat, definitiv şi irevocabil, statutul de militar în rezervă şi pensiile militare de stat (în baza Legilor 164/2001 şi 179/2004), prin respingerea recursurilor Guvernului la Curţile de Apel Braşov, Bucureşti, Piteşti şi Ploieşti. Şi astfel de procese sunt cu miile pe rol. Iar cei care au dat Guvernul în judecată vor câştiga, cu siguranţă. Asta dacă Justiţia nu se va face... după buget. Sau după cum dictează domnul preşedinte.

Colonel (r.) Ilie Bâtcă