Udrea face grădiniţe pe datorie. Investitorii îşi vor recupera banii de la stat până în 2020
Creşele şi grădiniţele vor fi construite prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi vor avea o capacitate de una, două sau trei grupe, o grupă fiind alcătuită din 20 de copii.
Măsura este necesară, spun sindicatele din educaţie, deoarece învăţământul preşcolar de la noi din ţară are grave probleme cu privire la lipsa de spaţii şi supradimensionarea grupelor de copii.
„La această oră ne confruntăm cu o lipsă acută de spaţii, chiar dacă în ultimii ani am remarcat o creştere a investiţiilor în acest domeniu ? prin înfiinţarea de noi unităţi de învăţământ preşcolar şi extinderea celor existente. Trebuie însă subliniat faptul că majoritatea sălilor în care se desfăşoară actul educaţional au o triplă funcţionalitate: sală destinată activităţilor educative prevăzute în planul de învăţământ, sală în care copiii servesc masa, dar şi dormitor. În absenţa unor spaţii suficiente, ne-a fost imposibil să cuprindem în învăţământul preşcolar un număr foarte mare de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani”, a declarat preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Învăţământ Bucureşti (SSIB), Marius Ovidiu Nistor, potrivit Agepres.
O altă nemulţumire a sindicaliştilor din învăţământul preşcolar o reprezintă lipsa remuneraţiei suplimentare în situaţia în care efectivele de copii sunt supradimensionate. „Înscrierea copiilor în grădiniţe, peste efectivele prevăzute de lege, este în primul rând consecinţa presiunii deosebite exercitate de părinţi atât asupra personalului din grădiniţe, cât şi asupra autorităţilor locale şi instituţiilor implicate în mod direct sau indirect. În aceste condiţii, personalul din unităţile de învăţământ preşcolar este nevoit să depună un efort suplimentar, consistent, în vederea desfăşurării actului educaţional la aceleaşi standarde de calitate.
Din păcate, în ciuda numărului mult mai mare de copii, nu se asigură o remuneraţie suplimentară”, a mai spus Marius Ovidiu Nistor. În 1950, în România existau 292 de creşe, cu o capacitate de 5.217 locuri, iar în 1989 numărul acestora ajunsese la 847, cu o capacitate de 80.628 de locuri, potrivit Anuarului Statistic al României din 2000.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/economia/udrea-face-gradinite-pe-datorie-investitorii-isi-vor-recupera-banii-de-la-stat-pana-in-2020-595955.htm