luni, 14 noiembrie 2011

Pentru că îi cântă în strună lui Traian Băsescu
Preafericitul Daniel, reclamat la Ierusalim și Constantinopol


Partizanatul fățiș pe care cele mai înalte fețe bisericești din România, par a îl avea cu regimul Băsescu-Boc a stârnit atât de multă indignare în rândul societății civile, încât s-a ajuns la o premieră: Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel va fi reclamat Sinodurilor Bisericii Ortodoxe de la Ierusalim și Constantinopol, tocmai din cauza apropierii nefirești pe care BOR o practică față de o putere politică.
Autoarea și semnatara reclamației este Fundația Societatea Civilă pentru Reformă Morală, o fundație patronată de liderul conservator Dan Voiculescu.
Fundația Societatea Civilă pentru Reformă Morală, apropiată de liderul de facto al Partidului Conservator, a elaborat o scrisoare către Sfîntul Sinod al Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol și Sfîntul Sinod al Ierusalimului, prin care reclamă politizarea totală a Bisericii Ortodoxe din România
Documentul, intrat în posesia celor de la site-ul inpolitics.ro, reprezintă un semnal de alarmă tras de societatea civilă față de ceea ce fundația amintită numește politizarea accelerată a Bisericii Ortodoxe Române în timpul mandatului Patriarhului Daniel.

Fundația își argumentează afirmațiile referitoare la politizarea BOR oferind drept exemplu recentul caz al absenței Patriarhului din Parlamentul României la discursul Regelui Mihai, ori situația scandaloassă în care s-a autoplasat Biserica Ortodoxă Română la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Șaguna, atunci când înalte fețe bisericești cu Înalt Prea Sfințitul Daniel i-au pasat microfonul lui Traian Băsescu speech politic în interiorul Catedralei Mitropolitane.
Atitudinea Patriarhului este catalogată în documentul fundației patronate de Dan Voiculescu, drept contradictorie cu statutul neutru din punct de vedere politic al Bisericii și aduce serioase prejudicii Bisericii Ortodoxe Române. Cele două Sinoduri de la Ierusalim și Constantinopol li se solicită să ceară Patriarhiei Române o clarificare a raporturilor pe care aceasta le are cu regimul Băsescu.
Reclamația va fi însoțită și de un tablou de patru metri pătrați realizat din celebra fotografie de grup a capilor bisericii, la canonizarea lui Andrei Șaguna, cu Traian Băsescu în centru, râzând în hohote.

Cristina Horvat
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/preafericitul-daniel-reclamat-la-ierusalim-si-constantinopol-163846/