vineri, 11 noiembrie 2011

De la Armata Roşie, la coada plutonului

Autor: Viorica Marin


A cincea armată a lumii, alcătuită din 1,5 milioane de oameni, trece printr-un proces de reforme contestat de mulţi specialişti.
Lipsită de popularitate, compusă dintr-un contingent neomogen, măcinată de tensiuni interetnice, comandată de cadre prost pregătite, dotată cu echipamente vechi, armata rusă suferă şi ea de toate relele din ţară: corupţie larg răspândită, nepotism, brutalitate în relaţiile dintre soldaţi.

Reforma întreprinsă în 2008, după războiul împotriva Georgiei, de către ministrul Apărării Anatoli Serdiukov, cu sprijinul unei părţi din Înaltul Comandament, urmăreşte transformarea armatei de recruţi într-un sistem mixt, până la profesionalizarea ei. Dar această schimbare nu este încă rezolvată.

Capacitatea de apărare a ţării, în pericol

De la începutul anilor 2000, fostul preşedinte Vladimir Putin şi apoi actualul, Dmitri Medvedev, au încercat să redea o parte din prestigiul armatei, dar fără succes. În afară de paradele grandioase din Piaţa Roşie, pentru a stârni mândria naţională şi pentru a impresiona consilierii militari străini, armata rusă continuă să se dezintegreze, până la punctul în care pun în pericol capacitatea de apărare a ţării, susţin cu îngrijorare unii experţi.

„Armata rusă este într-o stare catastrofală, iar situaţia de criză permanentă în care se află ţara face ca reforma să poată avea consecinţe dezastruoase asupra capacităţilor de apărare a Rusiei", susţine general Iuri Burkeev citat de site-ul „Slate.fr". La 25 septembrie, a doua zi după ce Dmitri Medvedev anunţa că nu mai candidează pentru un nou mandat de preşedinte, liderul de la Kremlin a mai agăţat pe pieptul comandantului suprem al forţelor armate ruse o medalie şi a anunţat o „creştere substanţială a bugetului Apărării, care ar trebui să atingă 3 la sută din PIB".

Caracterul populist al acestei decizii nu a scăpat nimănui, dar a calmat, probabil, furia unor comandanţi din Statul Major General care
şi-au exprimat nemulţumirea că sunt lipsiţi de arme performante, pe care guvernul preferă să le vândă în străinătate. Ceva promisiuni au mai primit veteranii şi ofiţerii care au manifestat în stradă în marile oraşe pentru a primi apartamentele promise lor încă din 2002.

Dacă ai bani scapi de militărie

Totuşi, problemele armatei ruse sunt multiple şi nu pot fi rezolvate numai prin creşterea bugetului apărării. O armată nu înseamnă doar maşini de luptă, ci în primul rând oamenii care o compun, starea lor de sănătate fizică şi mentală, pregătirea lor. Îngrijorător este faptul că soldaţii ruşi, fie ei militari în termen sau de carieră, nu îndeplinesc aceste criterii.„Tatăl meu are un prieten din copilărie, colonel activ, am fost  la biroul de recrutare cu 3.000 de dolari într-un plic. Cu intervenţiile colonelului, mi-am luat livretul militar şi pot să-mi continui liniştit afacerea", spune Gregori, care lucrează într-o agenţie imobiliară.

„Situaţia este critică, spune generalul Vassili Smirnov, adjunctul Şefului de Stat Major. În primăvara anului trecut, mai mult de 200.000 de tineri care împliniseră vârsta pentru a fi recrutaţi, au eludat acest serviciu. În plus, climatul în cazărmi este mai mult decât îngrijorător, în ciuda eforturilor depuse de către Ministerul Apărării", remarcă procurorul şef al Armatei, generalul Serghei Fridinski. 

„Aproximativ 170.000-180.000 dintre tinerii care servesc sub drapel se află într-o zonă de risc, unde au parte de violenţă zi de zi. Mulţi au o stare de sănătate precară, nivelul intelectual nu este prea ridicat, mulţi provin din familii monoparentale", mai explică Fridinski.
Dezertări şi sinucideri din cauza relelor tratamente
Violenţa şi crimele în rândul armatei ruse au crescut cu 3% între 2009 şi 2010, în pofida reducerii la un an a stagiului serviciului militar, singurul punct pozitiv al reformei Forţelor Armate. „Dedovşina", „botezul brutal" instituţionalizat în timpul epocii sovietice, continuă să facă ravagii, provocând dezertări şi sinucideri. Potrivit unui raport oficial al Ministerului Apărării, în 2008, 1.649 de recruţi şi-au pus capăt zilelor. Numai în luna august au avut loc trei sinucideri, din cauza disperării şi a relelor tratamente la care au fost supuşi de colegii lor.
Potrivit publicaţiei „Nezavisimaia Gazeta", la 2 august, Ivan, un tânăr avocat de 23 de ani, care a servit într-o unitate de infanterie, s-a împuşcat în cap, la două luni de când fusese încorporat. Într-o scrisoare adresată familiei sale, el explică motivele care l-au condus la actul său disperat: „Mi-am pus capăt vieţii, deoarece nu mai puteam suporta tortura morală şi fizică la care eram supus". Nu cu mult timp înainte, alţi doi militari în termen au fost găsiţi spânzuraţi.

Corupţie la toate nivelurile

Starea generală proastă din armată afectează nu numai soldaţii, ci şi comandamentul. Reforma armatei şi, în special, reducerea masivă a efectivelor care a însoţit-o (200.000 de ofiţeri, dintre care  200 de generali au fost concediaţi, 140.000 de subofiţeri au fost pensionaţi sau constrânşi să se recalifice) nu a fost apreciată de mulţi actori-cheie politici şi militari. Au fost voci care s-au ridicat împotriva unei alte schimbări introduse de Ministerul Apărării: revizuirea lanţului de comandă, închiderea unor institute şi academii militare, din 70 câte există în ţară vor rămâne doar zece.

În cele din urmă, intenţia de a încredinţa serviciul de Logistică civililor, după modelul  armatei americane, a generat multe controverse în cadrul forţelor armate şi al experţilor militari care văd măsura „nu ca un mijloc de a combate corupţia, ci ca pe unul de a o spori". Ca dovadă, după anunţarea acestor măsuri, trei generali de top (Valentin Korabeinikov, şeful serviciului de informaţii militare, Vladimir Isakov, însărcinat cu logistica şi Vladimir Goşkodero) au demisionat pentru a-şi exprima public dezacordul.

O altă problemă o reprezintă asigurarea unor locuinţe decente pentru militari şi familiile lor. Această temă este abordată în fiecare an, din 2002 încoace, de autorităţile de la Moscova. În 2007, Vladimir Putin declara, în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului, că „problema va fi rezolvată în 2010". În ciuda acestor promisiuni şi a sumelor uriaşe (de ordinul a zeci de miliarde de ruble) alocate de stat pentru construirea de apartamente, patru ani mai târziu, multe familii ale ofiţerilor ruşi continuă să trăiască în condiţii precare. Cum este cazul locotenent-colonelului în rezervă Novikov, care a declarat postului de radio Ecoul Moscovei că de nouă ani nu are „niciun domiciliu fix".

Uniformele, plătite din buzunarul propriu

De anul viitor, Ministerul Apărării va începe să vândă uniforme ofiţerilor şi sergenţilor, considerând că militarii vor cumpăra doar îmbrăcăminte de calitate şi o vor purta cu mai multă atenţie, anunţă postul de radio Vocea Rusiei. Acum, uniforma este dată gratuit şi costă între 170 şi 1.400 de euro pe an.


Sursa:
http://www.adevarul.ro/international/De_la_Armata_Rosie_la_coada_plutonului_0_589141573.html