În aceste condiţii, liderii UDMR au încercat să obţină cât mai mult de la negocierile cu PDL. Prima solicitare a fost sporirea fondurilor pentru ministerele conduse de UDMR, iar Emil Boc a „ajustat" sumele destinate acestora în proiectul final de buget pe anul 2012. În forma iniţială a proiectului de buget, Ministerul Culturii, condus de liderul UDMR Kelemen Hunor, primea doar 600 de milioane de lei, iar în varianta finală va primi 713 milioane de lei. Şi ministerul Mediului, condus de László Borbély, va primi 2,9 miliarde de lei în loc de 2,2 miliarde de lei cât era execuţia preliminară pe 2011. Şi bugetul Ministerului Sănătăţii, condus de Ladislau Ritli, va creşte de la 4,8 miliarde de lei la 5,5 miliarde de lei.
„Să ţinem pistolul la tâmpla PDL"
Pe lista doleanţelor UDMR s-ar mai afla, potrivit surselor citate, un post de vicepreşedinte al Senatului, începând din sesiunea din februarie. Această solicitare nu este uşor de pus în practică, având în vedere că, dacă PSD pierde şefia Senatului, are dreptul la un alt post în Biroul Permanent, cel de vicepreşedinte deţinut, în prezent, de Petru Filip (PDL). Puterea ar trebui să reorganizeze cele şapte posturi la care are dreptul în Biroul Permanent pentru a satisface solicitarea UDMR. Alte posibile teme de negociere au fost formulate de fostul consilier prezidenţial Eckstein Peter Kovacs.
„UDMR este într-o poziţie bună, când voturile ei sunt cele mai importante în Parlament, când poate să ţină pistolul la tâmpla PDL, deci, acum trebuie să discutăm despre reorganizare", şi-a îndemnat colegii Eckstein Peter Kovacs. „Sunt discuţii nu numai în legătură cu Harghita şi Covasna, ci şi legate de o posibilă regiune de dezvoltare cu judeţele Satu Mare, Bihor şi Sălaj", a mai spus fostul consilier prezidenţial.
Vasile Blaga, favoritul PDL
Deocamdată, democrat-liberalii nu au făcut o nominalizare oficială privind şefia Senatului, dar numele invocat cel mai des de liderii PDL este cel al lui Vasile Blaga. Printre democrat-liberalii care ar putea candida pentru acest post se mai numără Radu Berceanu sau Petru Filip, actualul preşedinte interimar al Senatului. PSD a anunţat că îl propune pe Titus Corlăţean pentru şefia Senatului, invocând o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia funcţia rămâne, pe toată durata mandatului, grupului care a obţinut-o după alegeri.
Curtea judecă pe 7 decembrie
Bătălia pentru şefia Senatului nu se va tranşa exclusiv în interiorul acestei instituţii. Curtea Constituţională va judeca pe 7 decembrie o contestaţie a fostului preşedinte, Mircea Geoană, legată de modul în care a fost revocat din funcţie. De altfel, Mircea Geoană a solicitat, ieri, Senatului să amâne alegerea unui nou preşedinte până la aflarea verdictului Curţii. „Eu totuşi cred că ar fi un gest de decenţă şi de respect faţă de Constituţie şi de lege să se aştepte până pe 7 decembrie, când Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la această contestaţie", a afirmat Geoană.
Sursa:
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Cat_plateste_PDL_pentru_un_-igen-_la_Senat_0_598740486.html