miercuri, 2 noiembrie 2011

Alba-neagra cu interlopii. România – o ţară sigură pentru Poliţia Română, un cuib de clanuri pentru SRI


 Foto: Marin Raica / Intact Images 

Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, declara, nu demult, într-o conferinţă de presă că România este considerată cea mai sigură ţară din această parte a Europei. Că celebrele clanuri de interlopi despre care se tot vorbeşte ar fi mai mult de prin cărţi. Cât despre hărţile făcute despre aceste grupări, şeful Poliţiei consideră că sunt realizate cu prea mare uşurinţă. Cu hărţi sau fără hărţi, cu diplomă de interlop sau fără, realitatea din teren pare să-l contrazică pe Liviu Popa. Paradoxul este că descinderile aproape săptămânale ale poliţiei – cu operaţiuni în forţă, mascaţi şi tot tacâmul – la diverse grupuri de persoane specializate în camătă, crimă organizată, înşelătorii, fals în acte – nu prea au efectul scontat. "Ne place să inducem ideea că România e o ţară nesigură, o ţară neagră. S-a dat eurobarometrul de toamnă de la Bruxelles, iar România este considerată cea mai sigură ţară din această parte a Europei şi una din ţările cele mai sigure din Europa. Contribuţia esenţială la această linişte o au structurile Ministerului de Interne: Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră", a declarat chestorul Liviu Popa. "Cu atâta uşurinţă fac unii hărţi... (...) Credeţi-mă, operaţiunile pe care Poliţia Română le desfăşoară atât pe teritoriul ţării, cât şi afară sunt mult mai de anvergură decât aceste grupări. O să vedeţi şi rezultate, sunt rezultate", susţine Popa.

George Maior, directorul SRI, contrazice teoria şefului Poliţiei Române. Invitat în emisiunea "Vorbe Grele", la Antena 3, în contextul morţii baschetbalistului american Chauncey Hardy, la Giurgiu, şeful SRI susţine că Serviciul informează de ani de zile cu privire la fenomenul clanurilor. "Cred că MAI se stră­duieşte să acţioneze. Din punctul nostru de vedere, noi mergem mult mai profund în depistarea clanurilor. Avem chiar o hartă cu dispunerea lor geografică", a mai spus şeful SRI. "Serviciul informează de ani de zile asupra acestor fenomene, dar se înţelege greşit că informaţia serviciului trebuie traduse în acţiuni ale justiţiei. Menirea serviciului e să transmită informaţii, nu probe, nu elemente, ci informaţii. E sarcina procurorului să transforme acele informaţii în probe. Uneori nu se poate. Noi mergem spre zonele mult mai adânci şi mai dure ale crimei organizate. Din acest punct de vedere, preocuparea noastră e legată de această sferă, dar am strâns mult mai multe informaţii despre clanuri. (...) În primul rând e responsabilitatea Ministerului de Interne. Dacă există o interpunere de interese între clanuri, politicieni şi o zonă administrativă, poate fi o ameninţare la adresa securităţii naţionale", a spus Maior. 

În ciuda declaraţiilor, "bubele" ies la iveală după ce tragedia este deja consumată. Clanul Cămătaru, Spoi­toru, Căpăţână, Butoane, Preda, Ge­menii, Duduieni – sunt doar câteva dintre numele grele care şi-au făcut de-a lungul timpului propria lege. A trebuit să asistăm la un asasinat în plină zi într-o cafenea din Neamţ pentru ca autorităţiler abilitate să descopere că şeful Poliţiei Neamţ pactiza cu interlopii zonei. A fost nevoie să moară sportivul american pentru a descoperi, oficial, că la Giurgiu cărţile se joacă după cum dictează cei din clanul Butoane. Să nu uităm nici cazul tragic al poliţistul Codruţ Oprea (24 de ani), în comă de aproape un an, deoarece Daniel Uţă, un membru de bază al grupării Ghenosu, l-a lovit în cap cu o sticlă. Cumătrul Bercea Mondial, alias Sandu Anghel, mare peste tot neamul oltenesc, nu mai are nevoie de prezentare... Iar exemplele au ajuns în atenţia opiniei publice graţie hazardului şi mai puţin "contribuţiei esenţiale" a structurilor MAI, cum ar vrea să credem chestorul Popa.

31 octombrie 2011, Ialomiţa. Comisarul Constantin Greu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale Urziceni şi fostul şef al Poliţiei municipiului, a fost arestat de Curtea de Apel Bucureşti, alături de alţi şapte membri ai grupării de cămătari Drabi. Potrivit anchetatorilor, Constantin Greu încadra faptele interlopilor la in­fracţiuni unde erau necesare plân­geri prealabile ale victimelor, care însă refuzau să meargă la Poliţie de frica membrilor grupării de cămătari sau dădea soluţii de neurmărire penală. 
9 octombrie, 2011, Giurgiu. Baschetbalistul Chauncey Hardy, conducătorul de joc al echipei de baschet CSS Giurgiu, a decedat după ce a ajuns la spital în stare gravă în urma unui incident petrecut într-un bar din localitate. Evenimentul s-a petrecut în clubul "Emotione" din Giurgiu. Primele informaţii despre posibilii autori ai unei agresiuni au condus investigaţia către clanul Butoane, ai cărui membri fac legea pe străzile din Giurgiu.

Septembrie 2010, Târgovişte. Pentru poliţistul Codruţ Oprea, în vârstă de 24 de ani, noaptea de 4-5 sep­tembrie 2010 a reprezentat începutul tragediei. În seara cu pricina, Codruţ se afla într-un bar de fiţe din Târgovişte. Deşi terminase programul de lucru, era acolo tot pentru muncă. Mai exact, voia să verifice o informaţie conform căreia în ba­rul respectiv s-ar fi consumat droguri. În jurul orei 4:30, pe când se afla în grupul sanitar al clubului, Codruţ a fost lovit în cap, din spate, cu o sticlă. Agresorul, George Daniel Uţă, zis şi Danezu, de altfel un cunoscut al lumii interlope din Târgovişte şi membru "de bază" al grupării Ghenosu.

Noiembrie 2010, Neamţ. Un cu­noscut interlop, Gheorghiţă Mararu, este împuşcat mortal de cinci ori într-o cafenea din centrul municipiului Piatra-Neamţ, unde se afla împreună cu prietenii. Incidentul a avut loc în plină zi. Se pare că atacatorul s-a apropiat de Mararu, l-a împuşcat, după care s-a făcut nevăzut într-un BMW negru. Agresorul, Cristian Chilat, zis Falău, în varstă de 38 de ani, care a mai fost implicat şi în alte incidente.

Clanuri şi supremaţie!
● Sectorul 1: Clanul Gemenii şi clanul lui Sadoveanu (numit şi clanul Belgienilor).
● Sectorul 2: Clanul Duduienilor şi clanul Caran. 
● Sectorul 3: Clanul Chira şi Clanul Pietroi.
● Sectorul 4: Clanul Sportivilor şi Clanul Gruia. 
● Sectorul 5: Clanul Ştoacă, mai ales în Ferentari.
● Sectorul 6: Până în 2010, clanul Luptătorilor.


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/special/anchete/alba-neagra-cu-interlopii-romania-o-tara-sigura-pentru-politia-romana-un-cuib-de-clanuri-pentru-sri-595439.html