marți, 8 noiembrie 2011


UDMR cere, PDL se execută
Modificarea Legii arhivelor naționale, încă un pas spre autonomia teritorială



În timp ce curg știrile despre carnavalul grotesc din PSD și despre arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu și a lui Liviu Luca, la Camera Deputaţilor PDL și UDMR fac ce știu ei mai bine: aprobă la foc automat tot felul de legi controversate care vor aduce deservicii imense românilor și României.
Marți la Camera Deputaților, cu Roberta Anastase la timona ședinței, mașinăria de vot a PDL și UDMR a aprobat, în ciuda protestelor PSD și PNL, proiectul Legii Arhivelor Naţionale.
Conform acestui proiect, la propunerea UDMR, documentele din Arhivele Naţionale predate în custodie sau preluate " în mod abuziv de la cultele religioase" vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României. Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi "pentru", 117 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri. Opoziţia a criticat dur acest proiect de lege.
Trebuie spus că proiectul de act normativ care modifică Legea arhivelor zăcea de multă vreme pe lista legilor care trebuiau sa intre la dezbatere și la vot în Camera Deputaților. A intrat de mai multe ori în dezbaterea Camerei Deputaţilor, dar a fost retrimis de fiecare dată la Comisia de Cultură pentru a fi rediscutat. Comisia de Cultură din Cameră, condusă de condusă de pedelista Raluca Țurcan, este practic autoarea modificării din Legea Arhivelor care le dă ocazia cultelor să-şi primească înapoi documente de importanţă deosebită.
Pe lângă reglementările privind falimentul sau desfiinţarea unor creatori de arhive, dar şi autorizarea unor deţinători de arhive privaţi, în proiectul de lege adoptat s-a strecurat şi modificarea vizând retrocedarea în natură a documentelor care au aparţinând odată cultelor. O altă schimbare adusă proiectului de lege a fost ca arhivele să nu fie înapoiate acestora până nu vor fi microfilmate, microfilmele urmând să rămână la Arhivele Naţionale.
Acest proiect de modificare a Legii arhivelor a stârnit indignarea arhiviştilor și a istoricilor. Istoricul Zoe Petre susținea în urmă cu ceva vreme că retrocedarea arhivelor este " o barbarie fără seamă, o crimă", și că " nicăieri în lume nu se întâmplă acest lucru, în toate ţările civilizate există arhive centralizate". Zoe Petre le cerea atunci parlamentarilor Opoziției dar și celor de la Putere să se trezească în plen "şi să nu voteze această proiect legislativ, deoarece Arhivele Naţionale sunt o instituţie a statului modern român, iar ele nu pot fi devalizate."
Istoricul Adrian Cioroianu a tras un alt important semnal de alarmă legat de acest proiect de lege de modificare a Legii arhivelor în sensul dorit de UDMR. Fostul ministru de Externe e convins că această propunere legislativă reprezintă încă un pas spre obţinearea autonomiei mult dorite de către reprezentanţii politici ai maghiarilor din România.
" În măsura în care cultele îşi doresc această arhivă, este dreptul lor să o ceară, dar acest lucru implică alţi factori: să aibă unde să o depoziteze, să aibă oameni care să se ocupe de ea, etc. Acest demers va afecta profund studirea istoriei. Propunerea legislativă fiind iniţiată de parlamentarii UDMR, acest proiect pare să reprezinte intresele stricte ale comunităţii maghiare sau a unor reprezentanţi ai lor", susține Adrian Cioroianu.
Bogdan-Florin Popovici, preşedintele Federaţiei Arhiviştilor din România a atras atenţia că " funcţia instituţională a cultelor religioase nu este aceea de a păstra, de arhivare, ci una religioasă".
" Suntem de acord ca documentele să fie restituite în copii, acordându-se acces proprietarilor de drept cu prioritate faţă de alte categorii care au acces la arhive. Dar să le retrocedezi fizic creează o mare ameninţare ca acestea să dispară. Intraţi în orice anticariat şi veţi găsi o dovadă că exercitarea unui control asupra documentelor retrocedate va fi o sarcină foarte dificilă", a spus el.
Referitor la microfilmarea documentelor, Popovici a precizat că originalul este exemplarul de autoritate şi că Arhivele Naţionale n-ar trebui să rămână cu nişte copii, mai ales că după o copie nu se pot elibera certificate de stare civilă.


Cristina Horvat
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/modificarea-legii-arhivelor-nationale-inca-un-pas-spre-autonomia-teritoriala-163242/