În timp ce în România sunt orașe în care nu există bani pentru profesori și pentru încălzire, Primăria Ploiești primește 1,8 milioane de euro de la guvern adică cât să acopere salariile fotbaliștilor și antrenorilor de la Petrolul.
1,8 milioane de euro de la rezerva bugetară
Cotidianul.ro v-a prezentat zilele trecute, în urma unor calcule minimale, că Primăria Ploiești plătește peste un milion de euro, din bani publici pentru salariile fotbaliștilor și antrenorilor de la 1 Petrolul Ploiești (loc 13 Liga I), Petrolul II Ploiești (Liga IV).
Reamintim,informația a fost făcută publică chiar de către unul dintre principalii beneficiary, antrenorul principal al primei echipe, Vivi Răchită, într-o conferință de presă, zilele trecute: "La Petrolul câştig 10.000 Euro pe lună, care reperezintă venitul declarat real. Sunt bani albi, pe care cred că îi merit. (...) În Divizia B câştigam 5.000 Euro lunar, după ce am promovat, salariul s-a dublat. Contractul de asociere între Petrolul şi Primărie are mai multe clauze, între care şi cea conform căreia cheltuielile salariale ale jucătorilor şi staff-ului primei echipe şi a celei secunde să fie suportate de la bugetul local. Primaria pune la dispozitie urmatoarele: dotarile sportive ale Municipiului Ploiesti, inclusiv arena Ilie Oana; dreptul de folosinta al marcilor, emblemelor, cu toate inregistrate la OSIM; fonduri banesti provenite de la bugetul local si/sau sponsorizari". Deci, domnul Răchită este antrenor la o echipă de fotbal privată, dar este plătit ca bugetar și încă cu un salariu din cele pe care tandemul Boc-Băsescu le-au catalogat ca fiind "nesimțite" . Conform estimărilor noastre – primarul Andrei Vososevici (PDL) a evitat să discute subiectul când a fost întrebat de Antena3 – cca 35-40 de fotbaliști sunt pe statele de plată ale primăriei și circa 10-12 membri ai staff-urilor celor două echipe ale clubului Petrolul. Evident, chiar și cel mai prost plătit om de fotbal are salariul mai mare decât oricare funcționar al Primăriei.
Ceea ce este însă demn de menționat este altceva. Primăria Ploiești primește frecvent bani de la fondul de rezervă al guvernului. Ultimele 5 alocări de fonduri de la guvern au însumat 1,8 milioane de euro. Acești bani se primesc la cererea primarului pentru nevoile stringente ale Primăriei.
Pentru Brad și Turnu Măgurele nu s-au găsit bani
În cazul Primăriei din Ploiești suntem în fața a două variante: 1. Primăria Ploiești plătește bani grei pentru fotbal în condițiile în care are numeroase datorii și alte obligații financiare legate de activitatea ei - ceea ce este foarte grav, iar guvernul ar trebui să se autosesizeze; 2. Primăria Ploiești are venituri excedentare, își poate permite să aloce sume consistente pentru fotbal. În ambele situații, rezultă că Primăria Ploiești beneficează de fonduri suficiente pentru activitatea ei curentă și fondurile din rezerva bugetară alocate nu se justifică.
Și în timp ce Primăria Ploiești primește cu dărnicie, dar nejustificat, bani de la guvern, municipiul Brad din județul Hunedoara nu primește nici un leu deși s-au cerut fonduri pentru încălzirea centrală, iar la Turnu Măgurele bugetul local este blocat de prefect, profesorii nu sunt plătiți de două luni, iar școlile nu sunt încălzite.
Ultimele alocări de bani pentru Primăria Ploiești
Prin Hotărârea de Guvern nr.1.086 din 27 octombrie 2011, Primăria Ploiești primește din rezerva bugetară suma de 3.000.000 lei (aproape 700.000 de euro), sumă destinată exclusiv pentru achitarea obligațiilor către furnizorii de energie termică. Cum doar 11 primării au primit sume de bani cu această destinație, rezultă că acestea au avut probleme financiare și au solicitat sprijinul guvernului.
Prin HG nr.1.001 din 12 octombrie 2011, Primăria Ploiești obține 550.000 lei (cca 125.000 de euro) pentru plata unor arierate și pentru finanțarea unor cheltuieli curente și de capital.
Prin HG nr.649 din 22 iunie 2011, Primăria Ploiești primește 350.000 lei (cca 80.000 de euro) pentru plata chiriei pentru grădinița PP, nr.29 și grădinița nr.1.Prin HG nr. 1.375 din 28 decembrie 2010 Primăria Ploiești primește 3.500.000 lei (cca 800.000 de euro la cursul de atunci) pentru plata energiei termice către populație.
Prin HG 1.379 din 28 decembrie 2010, Primăria Ploiești primește 500.000 lei (cca 115.000 euro) pentru finanțarea unor cheltuieli curente și de capital.
Stadion de 17 milioane de euro, gratis pentru Petrolul
Susținerea financiară directă (plata salariilor și alte acareturi) a echipei de fotbal nu este singulară. Primăria condusă de PDL-istul Andreo Volosevici susține – tot pe bani frumoși - și indirect pe cei de la Petrolul.
Echipa de fotbal nu plătește nici măcar 1 leu chirie pentru utilizarea stadionului construit din bani public – cca 17 milioane de euro. Mai mult spațiile comerciale din structura stadionului din Ploiești au fost sau vor fi închiriate de către firma care deține echipe de fotbal.
Ce se întâmplă prin alte părți? „Cluj Arena" – stadion construit tot din fonduri publice este închiriat pentru 7.500 de euro/meci, iar „Național Arena" din București se închiriază pentru 30.000 de euro/meci. Pentru chiria plătită, cei care joacă aici, doar acces la vestiare, la terenul de joc și dreptul de a folosi nocturna și tabela de marcaj. La Ploiești, cei de la Petrolul sunt "proprietari" pe întreaga construcție.
Această informație nu este nouă. A fost publicată în presa sportivă în urmă cu mai bine de o lună. Nici o autoritate fiscală, nimeni din Guvern nu s-a sesizat însă, pentru că la urma urmei este vorba tot de sume frumoase care în loc să devină venituri la Primăria Ploiești, sunt oferite cu larghețe unei echipe, repetăm, private. Cât despre amortizarea investiției privind stadionul, cred că nu mai are rost să facem calcule.
Volosevici plătește fotbaliștii din 2009!!!
Cine crede că abia acum l-a apucat pe primarul Andrei Vososevici dragostea pentru fotbal, se îmșeală. Încă din toamna anului 2009, Primăria Ploiești susține financiar din greu echipa de fotbal privată, Petrolul Ploiești. Pe 3 septembrie 2009 s-a încheiat contractul nr. 017883 dintre Primărie și FC Petrolulm contract care s-a reînoit în 2010 și în 2011, fiind valabil – cel puțin – până în 5 septembrie 2012. De menționat că directorul economic și juristul primăriei nu au semnat ei, ci prin înlocuitori acest contract. Primarul Volosevici nu a avut însă nicio reținere să-l semneze.
Așteptăm reacția premierului Emil Boc, iar pe linie de partid (PDL) a deputaților de Prahova față de situația de la primăria Ploiești.
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/bani-din-rezerva-bugetara-pentru-salariile-fotbalistilor-165227/