luni, 28 noiembrie 2011

Curtea Constituţională a decis: 

Plata salariilor restante, câştigate de bugetari în instanţă, amânată până în 2016


Curtea Constituţională a respins contestaţia privind legea referitoare la amânarea, până în 2016, a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă. Sesizarea a fost făcută de Opoziţie.
Potrivit Mediafax, decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi obligatorie.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 12 octombrie, actul normativ, prin care salariile câştigate în instanţă de angajaţii la stat vor fi acordate eşalonat. Astfel, aceştia ar primi 5%, din sumă în 2012, 10% în 2013, urmând ca în 2014 şi 2015 suma acordată să fie de 25%.

143 de deputaţi au votat "pentru" această măsură, 104 "împotrivă", iar 4 s-au abţinut. Preşedintele Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri că, indiferent de decizia Curţii Constituţionale, bugetul nu are bani, pentru majorări de pensii şi salarii. Tocmai, în urma acestor declaraţii, Opoziţia a anunţat că va cere suspendarea preşedintelui.

Opoziţia consideră că aceste semnale ale lui Traian Băsescu vin dintr-o serie mai lungă de acţiune a preşedintelui, considerate de ei drept vădit neconstituţionale.

Ca urmare a acestei iniţiative, mai mulţi oficiali români au declarat că suspendarea lui Traian Băsescu nu va fi posibilă, întrucât acestă procedură este “iresposabilă şi demagogică”, “stârneşte fiori de râs”, ba chiar “este dăunător pentru România şi jignitor pentru români”.


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/observator/curtea-constitutionala-a-decis-plata-salariilor-restante-castigate-de-bugetari-in-instanta-amanata-pana-in-2016-597764.htm