joi, 10 noiembrie 2011

Cu statul prin lume

 Scris de : Hari Bucur-Marcu

În ultimile zile, am putut vedea, în jurul nostru, niște lucruri stranii, pentru orice observator neprihănit de cinism, corupție sau conspirații. Este vorba, în primul rând, de raporturile stranii dintre stat și oameni. Adică dintre politic și realitate.
Un premier grec, proaspăt ieșit de la negocierile cu ceilalți șefi de state și de guverne din Europa, amenință cu consultarea poporului, ceea ce duce la căderea burselor care tranzacționează investiții europene, după ce aceleași piețe săriseră în sus la vestea că Grecia va fi salvată de la faliment de Europa. După care premierul demisionează, consultarea populară este abandonată, iar bursele își revin. Dar numai pentru două zile, pentru că un premier italian promite să demisioneze, la rândul său, iar bursele, bucuroase inițial de această știre, se scufundă iarăși în incertitudini cu privire la viitorul guvern italian și șansele statului respectiv de a supraviețui crizei actuale.
La noi, în România, unul dintre șefii în exercițiu ai statului român, un domn funcționar la Fondul Monetar Internațional, vizitează pe celălalt șef de stat român, președintele de țară, după care pleacă înapoi la el la birou. Pe timpul vizitei, nu observă că membrii guvernului pe care îl supervizează cu ochi ager nu respectă propriile legi, amână ilegal și nejustificat formularea bugetului de stat, se răzgândește, de la o zi la alta, privind promisiunile pentru creșterile de bunăstare a populației în anul viitor și nici nu știe pe ce lume se află. În schimb, se arată foarte mulțumit de propriile-i rezultate, dar, în momentul plecării, când nimeni nu îl mai poate trage de mânecă să se explice mai bine, aruncă în vânt vorbe ca metafore în doi peri despre realitatea din România, spunând, în românește, că are de a face cu „băieți deștepți din sectoarele public și privat”, care secătuiesc averea țării în folosul lor personal. Și dus a fost.

Citeşte continuarea pe: http://www.ziuaveche.ro/opinie/cu-statul-prin-lume-59749.html