luni, 28 noiembrie 2011


Tensiuni de Ziua Naţională a României

"Noua Dreaptă” şi "Garda Secuiască” îşi dau întâlnire la Miercurea Ciuc

Autor: ISTVAN DEAK


Organizaţia "Noua Dreaptă" a anunţat că de 1 Decembrie va organiza un miting la Miercurea Ciuc, unde va fi arborat un drapel tricolor de peste 20 de metri lungime. La  manifestaţie sunt aşteptate peste 300 de persoane. "Dacă te-ai săturat de manifestările anticonstituţionale ale separatiştilor maghiari, dacă nu ţi-e indiferentă soarta românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, ajunşi străini în propria ţară, dacă eşti român şi te mândreşti cu asta, vino la mitingul de Ziua Naţională a României. Pe 1 Decembrie, de ziua TA şi a tuturor românilor, te aşteptăm în inima României, la Miercurea Ciuc, pentru a sărbători 93 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria-Mamă! Amintim că, în 2009, Noua Dreaptă a sărbătorit de Ziua Naţională a României în Covasna, iar în 2010 la Târgu Mureş”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al organizaţiei- nouadreapta.org.
Reacţia Gărzii Secuieşti nu s-a lăsat aşteptată
În replică, Garda Secuiească a postat un comunicat pe site-ul oficial al organizaţiei - szekelygarda.ro - prin care face apel la autorităţile locale să stopeze această manifestaţie: "Ne declarăm public dezaprobarea faţă de demersul acestei organizaţii, recunoscută pentru iniţiativele ei anti-maghiare. Facem un apel la autorităţile locale să împiedice demersul organizaţiei de a iniţia o manifestaţie de 1 decembrie în inima Ţinutului Secuiesc. Singurul scop al acestui demers este provocarea populaţiei maghiare şi crearea unor tensiuni nejustificate în zonă. Această organizaţie este sprijinită constant de autorităţile române. Deşi nu au autorizaţie, ei pot organiza manifestări oriunde. Nu putem accepta ca autorităţile locale, care ar trebui să servească intereselor Ţinutului Secuiesc, să fie blocate de fiecare dată, în demersul lor de a stopa astfel de manifestări. În aceste condiţii facem un apel tuturor patrioţilor maghiari şi secui, respectiv oricărei persoane interesate de soarta Ţinutului Secuiesc, să stopăm, prin prezenţa noastră, această manifestaţie”.
Miting fără autorizaţie
Viceprimarul oraşului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a ţinut să precizeze că organizaţia Noua Dreapta nu a depus nici o cerere pentru organizarea mitingului de Ziua Naţională a României. "O persoană fizica a depus o cerere pentru organizarea unui miting in cimitirul eroilor din Miercuea Ciuc, care are drept scop comemorarea victimelor secuieşti din 1 decembrie 1918, de la Cluj-Napoca, singura grupare care s-a opus intrării armatei române în Transilvania. Am aprobat cererea, în schimb nu am primit nici o cerere din partea organizaţiei Noua Dreaptă. Dacă cele două organizaţii vor căuta scandalul, cu siguranţa e posibilă o întâlnire între cele două părţi. Este de datoria forţelor de ordine să menţină liniştea şi pacea cu ocazia zilei de 1 decembrie”, a declarat Antal Attila pentru Kronika.ro.
"Manifestarea noastră nu va fi una antimaghiară şi îi invităm şi pe ungurii din Miercurea Ciuc să vină alături de noi, deoarece este o sărbătoare de care se pot bucura toţi cetăţenii români, nu doar cei de etnie română", a spus Codrin Goia. Acesta a adăugat că se aşteaptă la provocări din partea unor organizaţii maghiare sau a UDMR şi a făcut apel la membrii comunităţii maghiare din Miercurea Ciuc să lase organizaţia "Noua Dreaptă" să sărbătorească în linişte Ziua Naţională a României. "Noi nu avem nimic de-a face cu xenofobia şi scandalul", a mai spus Codrin Goia, coordonatorul departamentului de propagandă al "Noii Drepte"
"Dacă în 2009, când Noua Dreaptă a sărbătorit Ziua Naţională la Sfântu-Gheorghe, am fi organizat o contramanifestaţie de 10.000 de oameni, le-ar fi trecut cheful de a mai merge, în 2010, în Târgu-Mureş, şi acum în Miercurea Ciuc. Eu am transmis atunci un mesaj pacifist. Să îi lăsăm să vină şi să plece. Noua Dreaptă nu face altceva decât să provoace, iar pentru relaţia româno-maghiară nu este nevoie de aşa ceva. Această acţiune a extremiştilor aduce prejudicii locuitorilor români din aceste zone. Extremiştii vin o singură dată în viaţa lor în Ţinutul Secuiesc, dar cu românii cu care locuim aici va trebui să ne privim ochi în ochi în fiecare zi”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu-Gheorghe
"Fiecare ar trebui să mărşăluiască acolo unde îşi are cartierul general. Noi nu am plecat prin ţară să sărbătorim 15 martie sau 23 octombrie. Oraşul Miercurea Ciuc nu a avut nici un rol în evenimentele din 1 decembrie 1918. Nu am fost reprezentaţi de nimeni, însă ciucanii şi toată populaţia Ţinutului Secuiesc aşteaptă, încă din 1918, punerea în aplicare a promisiunilor făcute la Alba Iulia către minorităţile naţionale”, a completat primarul oraşului Miercurea Ciuc, Raduly Kalman.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/observator/noua-dreapta-garda-secuiasca-miting-miercurea-ciuc-597767.htm