joi, 10 noiembrie 2011


Scandal. Primarul Clujului este acuzat că ar fi luat mită de la mai multe firme
Cazul Apostu bagă groaza în PDL

 de CLAUDIU PADUREAN

Anchetarea pentru corupţie a primarului din Cluj, Sorin Apostu, a tul­burat serios apele într-una dintre cele mai puternice organizaţii a PDL. Mulţi dintre liderii organizaţiei ar vrea acum să se refugieze la PC.
În rândul liderilor locali ai PDL din Transilvania, arestările de la Cluj au stârnit panică. Unii dintre ei sunt convinşi că la mijloc este o luptă care vizează eliminarea premierului Emil Boc. „Acesta nu vrea să plece ca să o lase pe doamna blondă (n.r. - Elena Udrea) la butoanele Guvernului, aşa că Traian Băsescu a început să îi masacreze oamenii lui Boc", sună sinteza făcută, într-un limbaj mai colorat, de către unul dintre oamenii apropiaţi de grupul de secretari de stat promovaţi de Emil Boc. La rândul său, unul dintre directorii de instituţii deconcentrate din Cluj a declarat că PDL a fost cuprins de derută.
„Am avut în seara arestării o şedinţă la organizaţia de tineret. Iniţial, unii au vrut să dea un comunicat de presă care să spună că suntem alături de Apostu. Însă, apoi, oamenii s-au răzgândit, pentru că nici cei din organizaţia de seniori nu ştiau ce să facă", a spus directorul clujean. În acelaşi timp, greii partidului s-au întâlnit miercuri seară. „Nimeni nu ştia nimic. Toţi sunt năuciţi. Nu au putut să decidă nimic, au spus doar că trebuie să dăm dovadă de unitate. Însă sunt convinşi că au pierdut Primăria Clujului", a spus unul dintre membrii conducerii judeţene a PDL. Astfel, în faţa arestărilor care au decimat organizaţia PDL Cluj, liderii acestui partid au decis să lase deoparte vechile duşmănii dintre liderii facţiunilor din PDL.
De exemplu, rivalitatea dintre preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda şi preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. „Cred că asta este operaţiunea Albă-ca-Zăpadă. Au început să aresteze dintre ai noştri, pentru că vor să arate că nu suntem un partid corupt", a spus un consilier judeţean.
O altă membră a PDL vorbeşte despre modul în care funcţionau relaţiile din partid. „Am avut un spaţiu închiriat de la Primărie. La un moment dat, a venit cineva, un funcţionar, care ne-a dat de înţeles că trebuie să plecăm. Aşa că m-am înscris în PDL. Însă trebuia să cotizăm din greu la partid, astfel că am decis să ne mutăm, într-un spaţiu închiriat de la un privat. Acum, nu mai vreau să aud de PDL, nu mai vreau să am de-a face cu nici un politician", a spus femeia.
„Este o adevărată lovitură. Organizarea suferă o mare pierdere prin anchetarea celor doi. Ne-ar trebui nişte argumente ca să putem spune ceva", a declarat prim-vicepreşedintele PDL Cluj, Tudor Ştefănie, primarul oraşului Turda.
Migraţia către PC
Unul dintre efectele evenimentelor de miercuri este acela că unii dintre membrii PDL au început negocierile pentru a trece la Opoziţie. Însă, la Cluj, ei nu vor să treacă nici la PNL, nici la PSD, ci la PC. „În PSD sunt foarte mulţi. În PNL, situaţia este tulbure, pentru că nu au o conducere municipală clară. Mai mult, din PNL au plecat două valuri de liberali către PDL. Primul a plecat în primăvara lui 2004, în frunte cu Adi Popa (n.r. - Adrian Popa, fost viceprimar al Clujului, în prezent consilier local), al doilea a plecat cu unii de la PDL. Aşa că nu mai au ce căuta înapoi. Pe când în PC am avea uşile deschise", a spus un şef de instituţie.
Filiala clujeană a PC este condusă de senatorul Şerban Rădulescu, fost prim-vicepreşedinte al PDL. „Şerban Rădulescu a fost tot timpul un domn, putem discuta oricând cu el", a spus un consilier local. Mai mult, echipa lui Şerban Rădulescu este bazată pe o serie de foşti membri ai PDL. De exemplu, preşedintele executiv al PC Cluj, Avram Gal, care a trecut prin mai multe partide şi care a fost, o vreme membru al PDL. În anul 2008, Avram Gal a ajuns în turul al doilea al alegerilor pentru postul de primar din Câmpia Turzii, din partea fostului partid creat de Petre Roman, Forţa Democrată.
Un alt lider important din PC Cluj este preşedintele organizaţiei municipale, Grigore Suciu, fost director al CFR Infrastructură. „Pot să confirm că am fost contactaţi de membri PDL. Există dorinţă din partea mai multora din judeţ să treacă la noi. Noi o să analizăm fiecare caz în parte. Sunt consilierii locali, dar şi judeţeni şi primari. Deja sună telefoanele aproape non-stop", a declarat Avram Gal, care nu a vrut să ofere numele celor care ar dori să se despartă de PDL.
Un alt politician care este curtat de „derutaţii" din PDL este deputatul independent Mircia Giurgiu. „Sunt mulţi oameni din PDL care m-au contactat. Nu vreau să le dau numele, pentru că sunt prietenii mei. Mi-au spus că vor veni alături de mine, oriunde m-aş duce", a spus Mircia Giurgiu. 
Primele controverse în dosarul primarului de Cluj
Cererea procurorilor DNA de arestare a primarului municipiului Cluj, Sorin Apostu, acuzat de luare de mită, a pornit cu stângul la Curtea de Apel. Primul magistrat desemnat să soluţioneze cauza, Monica Rodina a făcut cerere de abţinere, solicitare care i-a fost admisă. La acest moment, nu sunt însă publice motivele pentru care judecătorul a ales acest demers. Cauza a fost repartizată spre soluţionare unui alt magistrat, Ioana Morar care nu a mai făcut cerere de abţinere. Asta deşi la prima vedere judecătorul ar putea avea motiv de incompatibilitate. Morar îşi dă doctoratul cu profesorul Gheorghiţă Mateuţ, care este chiar avocatul primarului Sorin Apostu. Mateuţ a confirmat pentru Mediafax că judecătoarea este „eleva" sa la doctorat. Numele celor două judecătoare au fost implicate în mai multe scandaluri pe plan local. Rodina a fost desemnată să soluţioneze dosarul în care un cunoscut om de afaceri local, Gicu Gînscă a fost trimis în judecată de DIICOT pentru manipularea pieţei de capital, dosar în care avocatul lui Gînscă este Sergiu Bogdan. Acesta din urmă este şi avocatul omului de afaceri Călin Stoia, pentru care DNA a cerut arestarea alături de Sorin Apostu. Decizia judecătoarei Monica Rodina de a suspenda acest proces şi a cere clarificări la Curtea Europeană de Justiţie a stârnit unele controverse pe plan local.
Ioana Morar, în completul  care a menţinut achitarea lui Paszkany
Numele judecătoarei Ioana Morar a apărut şi în scandalul declanşat tot pe plan local de dosarul în care a fost trimis în judecată pentru finanţarea unui grup infracţional organizat de omul de afaceri Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj. Ioana Morar a făcut parte, alături de Delia Purice, din completul care a menţinut soluţia dată de Tribunalul Cluj prin care Paszkany a fost găsit nevinovat.
Alte fapte de luare de mită pentru primar
Procurorii îl acuză pe Sorin Apostu de luare de mită în formă continuată, suma totală reţinută ca fiind primită de acesta până în prezent ridicându-se la aproape 94.000 €. DNA a mai pus sub acuzare alţi doi oameni de afaceri Mustafa Bekar - acţionar SC Kiat şi Simion Mureşan de la Electrogrup. Aceştia sunt acuzaţi că i-au făcut diferite favoruri primarului: plata unor facturi sau achiziţia de haine pentru soţia acestuia, Monica Apostu. Urmează ca Sorin Apostu să fie chemat din nou la DNA pentru a se extinde acuzaţiile de luare de mită şi pentru aceste din urmă fapte. 


Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/cazul-apostu-baga-groaza-in-pdl-244242.html