miercuri, 23 noiembrie 2011

 Briansk. Monument în memoria prizonierilor români
Scris de M.A.

Un nou monument comemorativ dedicat prizonierilor români decedaţi în anii 1944-1949 în lagărele NKVD din Briansk (400 km sud-vest de Moscova), a fost inaugurat miercuri de Ambasada României în Rusia.
Conform datelor consemnate în arhivele ruseşti, în regiunea Briansk şi-au pierdut viaţa în timpul prizonieratului 4467 de militari străini, printre care 647 erau români. Ei au lucrat în condiţii grele la construirea unei uzine de tancuri şi la refacerea oraşului după război, transmite corespondentul Agerpres.
Monumentul românesc, alături de un altul ridicat în memoria prizonierilor unguri, este situat în apropiere de clădirea în care a funcţionat lagărul NKVD până în 1949. Ceremonia a debutat cu o slujbă religioasă după care ambasadorul României la Moscova, Constantin Mihail Grigorie, şi ataşatul militar, col. Ioan Cobiliţă, au depus coroane de flori. Partea rusă a fost reprezentată de şefa departamentului cultural al administraţiei locale, Irina Vasilevna.
‘Acest monument, asemenea celorlalte 11 înălţate în ultimii trei ani – la Liublino şi Krasnogorsk, regiunea Moscova; Kameşkovo, regiunea Vladimir; Lejnevo şi Taliţî, regiunea Ivanovo; Oranki, regiunea Nijegorov; Tuma, regiunea Reazan; Doneţk, regiunea Rostov; Lebedian, regiunea Lipeţk; Sapogovo, regiunea Kursk şi Astrahan – reprezintă un simbol al prinosului nostru de recunoştinţă adus memoriei românilor căzuţi la datorie pentru ţara şi poporul lor’, a evidenţiat ambasadorul României la Moscova, Constantin Mihail Grigorie, în discursul său. Totodată, el a anunţat intenţia părţii române de a începe în 2012 reconstrucţia primului cimitir de campanie în zona Volvograd – cotul Donului.

Foto: Prizonieri români în URSS
Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/briansk-monument-in-memoria-prizonierilor-romani-61822.html