marți, 29 noiembrie 2011

Avarierea bugetului de apărare

 Scris de : Hari Bucur-Marcu

Aşa este cu moda: dacă toată lumea se încalţă cu pantofi cu şpiţ, până la urmă îţi cumperi şi tu, chiar dacă modelul ţi se pare extrem de caraghios, mai ales când şpiţul începe să se înconvoaie în sus, ca să nu mai vorbim că te strâng degetele şi te dor picioarele. La fel este şi cu jurnalistica: dacă toată lumea face presă de proces verbal, adică scrie doar ce a zis unul şi altul, până la urmă ajung şi eu să mă uit în gura unuia ca domnul general (în rezervă) profesor universitar doctor Gabriel Oprea, ministrul apărării naţionale, care a „vorbit”, la Cluj-Napoca, unei „reuniuni a UNPR”, după cum ne informează agenţiile de presă. UNPR fiind iniţialele actuale ale partidului domnului Oprea, partid care urmează să sufere schimbări de titulatură, fapt ce ne determină să nu ne mai ostenim aici să spunem, pentru necunoscători, ce înseamnă fiecare literă în parte.
Desigur, moda e modă, dar nu am ajuns să fiu chiar atât de monden încât să consemnez şi să comentez ce a zis Oprea despre ceea ce ar urma să se întâmple. Asta ar fi prea de tot, mai ales că domnia sa este renumit pentru lipsa de credibilitate în ceea ce spune că are de gând să facă. Aşa că, atunci când spune că „s-ar putea” să facă, este deja ridicol de departe de înţelegerea sau răbdarea mea.
Dar, ministrul general doctor sau generalul doctor ministru, după cum doriţi dumneavoastră să ierarhizaţi titlurile domniei sale, a vorbit şi despre ceea ce s-a întâmplat deja, respectiv despre finalizarea formulării bugetului de stat pentru la anul, în interiorul Guvernului Boc.
Desigur, el nu a explicat nici de ce această finalizare s-a petrecut atât de târziu, nici de ce bugetul domeniului pe care îl păstoreşte este „de avarie” şi, mai ales, ce înseamnă asta, „avarie”, în termeni de politică de stat. Find la o întâlnire eminamente politică, domnul Oprea s-a limitat la a enunţa că, deşi este nemulţumit de acest buget, „e bine că totuşi a crescut puţin”.
După care s-a lansat în cea mai gravă declaraţie publică făcută de un ministru român după cel de-al doilea război mondial. Și anume, domnul general doctor ministru Oprea a spus: „sunt convins că în momentul în care … vom avea posibilitatea economică, vom primi bugetul de 2,38, de care avem nevoie să apărăm securitatea naţională a României.”

Citeşte continuarea aici:
http://www.ziuaveche.ro/opinie/avarierea-bugetului-de-aparare-62642.html