luni, 14 noiembrie 2011

Ziua României va dura 10 zile. Manifestările de 1 Decembrie vor începe pe 23 noiembrie

  Foto: Marin Raica / INTACT IMAGES 

Autorităţile din Alba au finalizat programul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, care vor avea loc la Alba Iulia, între 23 noiembrie şi 2 decembrie, pentru organizarea cărora Guvernul a alocat 800.000 de lei, dublu faţă de suma acordată în ultimii doi ani, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat dat pu­blicităţii ieri de Instituţia Prefectului ju­de­ţul Alba, timp de zece zile vor avea loc o serie de evenimente cultu­ra­le, spor­tive, ştiinţifice, dar şi concerte care vor acoperi toate gusturile – pop, rock, muzică clasică, jazz, co­linde şi folclor.

Printre acestea se numără manifestările devenite deja tradiţionale: Congresul Spiritualităţii Româneşti, Festivalul Naţional Studenţesc "Serbările Unirii", Salonul Naţional de Artă, un concurs internaţional de mo­delism, Salonul internaţional de machete, Festivalul Naţional "Unitate şi Prietenie", organizat de Cerce­ta­şii României, Ambasadorii Unirii – Pri­mirea delegaţiilor de elevi din ţară şi Campionatul Naţional de Powerlifting.

În cadrul "Serbărilor Unirii" a fost inclusă şi inaugurarea Centrului Cultural "Poarta a VII-a". De asemenea, din programul manifestărilor nu vor lipsi un recital extraordinar susţinut de actriţa Adela Mărculescu şi so­prana Bianca Ionescu, spectacolul "Opera Group Project", un concert cu artiştii locali, Gala Transilvania, Concertul "Opera Mozart Rocks".

De Ziua Naţională, 1 Decembrie, vor avea loc depuneri de jerbe şi coroane la statuile lui I.I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu, la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, la statuia lui Mihai Viteazul şi la busturile Făuritorilor Unirii. Un alt moment tradiţional este primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, la Sala Unirii, urmată de un Te Deum, la Catedrala Reîntregirii. După ceremonialul schimbării Găr­zii Cetăţii, de la Poarta a III-a, vor urma "Povestea Oraşului Marii Uniri", spusă de personaje istorice, şi un moment de dansuri medievale, la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan. În acest an este programată şi o defilare organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor. De menţionat că ultima defilare militară a fost organizată la Alba Iulia de Ziua Naţională în 2008. Spectacolul de muzică populară "Suflet Românesc" şi concertele trupelor Zdob şi Zdub şi Holograf sunt programate în cea de-a doua parte a zilei de 1 Decembrie. O proiecţie 3D pe clădirea Universităţii "1 Decembrie 1918", intitulată "Călătorie prin istorie", şi un foc de artificii vor încheia festivităţile de la Alba Iulia de Ziua Naţională.

Executivul a alocat suma de 800.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de aniversarea, la Alba Iulia, a Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 93 de ani de la Marea Unire. Instituţiei Prefectului i-a fost alocată suma de 400.000 de lei, iar alte 400.000 de lei au fost destinate municipalităţii Alba Iulia. Fondurile provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Anul trecut şi în 2009, suma alocată de Guvern a fost de 400.000 de lei pentru Instituţia Prefectului, prin ministerul de resort, respectiv de peste cinci ori şi jumătate mai puţin decât în 2008. Cele trei instituţii cu responsabilităţi principale în organizarea manifestărilor de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României sunt Instituţia Prefectului, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/observator/ziua-romaniei-va-dura-10-zile-manifestarile-de-1-decembrie-vor-incepe-pe-23-noiembrie-596441.htm