duminică, 18 martie 2012

Scrisoare deschisă către societatea românească

 
Acum câteva zile, domnul Mihai Răz­van Ungureanu, în apariţia sa la postul de televiziune Antena 3, a invitat la discuţii trei reprezentanţi ai protestatarilor din Piaţa Universităţii, pro­tes­tatari între care ne aflăm şi ini­ţia­to­rii prezentei scrisori deschise, fără a pretinde că vorbim în numele tutu­ror.
Cât de sinceră a fost această aşa-zi­să deschidere spre dialog s-a văzut două zile mai târziu, când joi, 15 martie 2012, protestatarii anti-Proiectul Roşia Montana şi cei din Piaţa Uni­ver­­sităţii, veniţi în semn de solidaritate cu primii, adunaţi în mod paşnic în faţa Ministerului Mediului şi Pă­du­ri­lor în deplină respectare a art. 39 din Constituţia României (libertatea întrunirilor) şi a art. 3 din Legea nr. 60/1991 republicată privind întruni­rile publice, au fost privaţi de libertate în mod abuziv şi chiar agresaţi fizic în mod repetat de către organele de jandarmerie, la cererea Ministerului Mediului şi Pădurilor, parte a Guvernului pe care îl conduce numitul domn Mihai Răzvan Ungureanu.
În aceste condiţii, nu vedem ce am putea discuta cu domnul Ungu­reanu. Încetarea agresiunilor şi abu­zu­ri­lor îndreptate împotriva noastră ar fi primul pas real către dialog, dacă într-adevăr s-ar dori dialogul. Ori­cum, aşa cum am precizat şi înainte, prin vocea domnului Claudiu Cră­ciun, dar şi prin manifestarea care a avut loc în data de 14 martie 2012, în fa­ţa Muzeului de Istorie Naturală "Gri­gore Antipa", pentru că, din pă­ca­te, aceeaşi jandarmerie, care se auto­defineşte ca "organ represiv" şi pen­tru care "ordinul bate legea",  ne-a împiedicat, prin etalarea efecti­ve­lor şi intimidare, accesul pe trotuarul din fa­ţa Palatului Victoria, unde, chi­pu­ri­le, eram invitaţi la dialog, noi nu re­cu­noaştem legitimitatea guvernului Ungureanu, numit de o putere care, potrivit sondajelor, nu mai re­pre­zintă aproape pe nimeni şi care a ve­nit cu o atitudine de guvern proas­păt ieşit din alegeri, care se pregăteşte să gu­ver­neze pentru următorii patru ani, deşi tot ce are de făcut acest executiv este să organizeze alegerile.
General vorbind, prin acţiunile represive şi abuzive repetate, puterea actuală ne-a arătat că nu avem cu cine discuta. Aşadar, o dată în plus, ni se pare justificată revendicarea formulată încă din luna ianuarie privind demisia preşedintelui Traian Băsescu şi convocarea alegerilor prezidenţiale anticipate.
Solicităm de asemenea demiterea conducerii jandarmeriei, anularea tuturor proceselor-verbale de contravenţie şi adresarea de scuze publi­ce protestatarilor agresaţi şi abuzaţi, precum şi deschiderea unei ample anchete disciplinare şi penale pentru identificarea şi sancţionarea tutu­ror celor vinovaţi, din jandarmerie şi din afara ei, pentru toate abuzurile care au avut loc, în Bucureşti, dar şi în întreaga ţară.
Încheiem prin a vă asigura că dezideratele dumneavoastră sunt şi ale noastre şi că am luat calea străzii ca să obţinem drepturi pentru noi toţi. Nu includem aici mai multe despre obiectivele şi lucrurile pentru care luptăm, întrucât sunt mult prea multe, iar această scrisoare deschisă nu dispune de spaţiul necesar prezentării tuturor.
Cu multă căldură sufletească, Un număr de "cium­pa­lace" şi de "ciumpalaci" din Piaţa Universităţii – Arhitectură

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/special/scrisoare-deschisa-catre-societatea-romaneasca-607401.htm