vineri, 16 martie 2012


Avertisment OMS: Cât de curând, o banală răceală ne va putea ucide. Evoluţia bacteriilor rezistente la antibiotice aduce sfârşitul medicinei moderne


Într-un discurs susţinut la Copenhaga, la o conferinţă pe tema bolilor infecţioase, dr. Margaret Chan, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat asupra pericolului declanşării unei crize în sistemul medical, generată de evoluţia bacteriilor din ce în ce mai rezistente la antibiotice.

Margaret Chan a semnalat faptul că datele statistice la nivel mondial înregistrează din ce în ce mai multe cazuri în care se face remarcată rezistenţa antimicrobiană sporită a infecţiilor, cazuri în care antibioticele de uz curent nu mai fac faţă, fiind complet inutile în schema de tratament.
Tratamentele alternative existente în acest moment sunt mai scumpe, toxice şi acţioneaza mult mai lent. În rândul pacienţilor diagnosticaţi cu infecţii rezistente la antibiotice, indicele de mortalitate a crescut cu 50%.

În opinia şefului OMS, pe fondul evoluţiei microbilor rezistenţi la antibiotice infecţii considerate banale - precum o zgârietură sau un roşu în gât, vor pune în pericol viaţa omului. Operaţiile de rutină se vor desfăşura sub spectrul pericolului infecţiilor fatale, boli precum malaria sau tuberculoza vor redeveni netratabile.

OMS crede că s-a ajuns în situaţia în care bacteriile au evoluat, devenind rezistente la tratamentul cu antibiotice, din cauza unei proaste gestionări a administrării medicamentelor, prescrise prea des şi cu prea mare uşurinţă în afecţiuni în care poate nu era nevoie de un astfel de tratament.

Dr. Chan cataloghează acest moment ca fiind "sfârşitul medicinei moderne, aşa cum o cunoaştem acum" şi intrarea într-o eră - "post-antibiotice", în care vor trebui găsite noi soluţii, noi medicamente.
OMS a făcut un apel către guvernele ţărilor lumii să susţină cercetarea în domeniul rezistenţei la antibiotice şi al descoperirii unor noi grupe de medicamente eficiente.


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/starea-de-sanatate/avertisment-oms-cat-de-curand-o-banala-raceala-ne-va-putea-ucide-evolutia-bacteriilor-rezistente-la-antibiotice-aduce-sfarsitul-medicinei-moderne-607327.htm