vineri, 2 martie 2012


20 de ani de la Războiul româno-rus de pe Nistru VIDEO

Scris de : M.A.

Războiul de la Nistru este un capitol tragic din istoria Republicii Moldova şi a poporului român. În războiul din 1992 au participat circa 29.000 de persoane, dintre care 287 au decedat (198 de militari din Armata Naţională şi 89 persoane din cadrul MAI), iar 284 au rămas invalide de gradele I, II şi III.
Pentru a marca momentul, autorităţile de la Chişinău au organizat săptămâna aceasta o serie de evenimente în memoria şi onoarea celor care s-au sacrificat pentru idealurile naţionale. Ministerul Apărării şi Academia de Ştiinţe a Moldovei au reunit joi academicieni, istorici cu renume şi participanţi ai evenimentelor tragice de la Nistru, în cadrul Conferinţei ştiinţifice cu genericul „20 de ani de la începutul acţiunilor de luptă de la Nistru pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1992)”, desfăşurată la Centrul de Cultură şi Istorie Militară. Aceştia au trecut în revistă premisele, desfăşurarea şi consecinţele războiului pentru apărarea independenţei şi integrităţii Republicii Moldova, cu accent pe ideea că acţiunile întreprinse în cei 20 de ani au menirea de a aduce omagiu celora care au suferit şi de a stabili adevărul fără echivoc.
De asemenea, o expoziţie de fotografie – document dedicată împlinirii a 20 de ani de la declanşarea conflictului armat de la Nistru a fost inaugurată miercuri, 29 februarie, la Centrul de Cultură şi Istorie Militară. În cadrul expoziţiei cu genericul “La un pas de război, la un pas de pace”, sunt prezentate peste 100 de fotografii – document, care surprind chipuri şi destine prin care transpare realitatea cruntă a războiului şi eroilor căzuţi în luptele de la Nistru. Autorul expoziţiei, maestrul în fotografie Tudor Iovu, a declarat că expoziţia este un omagiu adus tuturor participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova.

Citeşte continuarea pe:
http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/20-de-ani-de-la-razboiul-romano-rus-de-pe-nistru-video-77686.html