De ce Ungureanu îşi pune mari speranţe în Ministerul de Interne
"Domnule ministru, eu nu vă mulţumesc, eu aştept să vă mulţumesc, să îmi daţi prilejul să vă mulţumesc, anul viitor pe vremea asta", a declarat marţi premierul Mihai Răzvan Ungureanu la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor cu ocazia prezentării bilanţului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Ungureanu i-a dat această replică ministrului de Interne, Gabriel Berca, care îi adresase mulţumiri premierului.
Afirmaţiile lui Ungureanu vin să alimenteze un scenariu care circulă încă din 6 februarie, de la demisia premierului Boc şi care a fost reluat recent de către fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Şi anume că preşedintele Traian Băsescu doreşte ca alegerile parlamentare să nu aibă loc în noiembrie anul acesta, ci în martie 2013, urmând să fie comasate cu cele prezidenţiale prin scurtarea cu un an a mandatului şefului statului. Ori, un rol important în organizarea şi desfăşurarea alegerilor revine tocmai Ministerului Administraţiei şi Internelor, acelaşi minister căruia ar trebui să-i mulţumească Ungureanu la anul, pe vremea asta. Şi asta în condiţiile în care este văzut ca un posibil candidat la Preşedinţie din partea Puterii.
Băsescu şi-ar scurta mandatul cu un an
Pe 6 februarie, după consultările de la Cotroceni cu USL pentru desemnarea premierului Ungureanu ca urmare a demisiei Cabinetului Boc, liderul PC, Daniel Constantin declara că "preşedintele încearcă să ademenească acest nou guvern cu un mandat de un an de zile, până în 2013. (...) Nu am discutat cu preşedintele acest lucru, dar, din informaţiile pe care le avem, este lucrul pe care l-a avansat în discuţiile cu ceilalţi parteneri de coaliţie". Potrivit unor surse participante la discuţii, şeful statului ar fi avansat această ideea în cadrul discuţiilor cu UDMR.
Tot pe 6 februarie, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu scria pe contul său de Facebook: "Alegeri locale – iunie 2012, alegeri parlamentare şi prezidenţiale – martie 2013, Constituţie modificată, mandat de patru ani pentru preşedinte". Ulterior, la comentarii, el a adăugat că noul premier, pe care Traian Băsescu urma să-l nominalizeze, adică pe Ungureanu, va fi candidatul actualei Puteri la alegerile prezidenţiale.
Săptămâna trecută, Lăzăroiu a reluat mesajul şi a expus şi condiţiile. "Preşedintele în funcţie e dispus să-şi scurteze mandatul, în aşa fel încât, din 2013 încolo, parlamentarele şi prezidenţiale să se suprapună, cum era pe vremuri. Dacă actuala Opoziţie, care oricum vrea să scape de Traian Băsescu, va decide să accepte acest aranjament, cred că e plauzibil. Deci modificarea Constituţiei contra demisiei preşedintelui Traian Băsescu", a spus Lăzăroiu. În opinia sa, actualul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, ar putea fi un candidat potrivit la alegerile prezidenţiale din 2013. "S-ar putea să avem alegeri prezidenţiale în 2013, o dată cu parlamentarele şi unul din candidaţi să fie actualul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, care la ora asta stă bine în sondaje", a încheiat Sebastian Lăzăroiu. El a mai spus că în opinia şefului statului revizuirea Constituţiei este mai importantă decât mandatul de cinci ani. Modificările dorite de Băsescu în Constituţie ar viza mai multe puncte, de la scurtarea mandatului şefului statului la patru ani până la implementarea deciziilor referendumului din 2009 privind parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
Planurile lui Băsescu de scurtare a mandatului şi de comasare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare sunt încurajate de Constituţie, dar ar putea fi împiedicate de recenta decizie a Curţii Consituţionale privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Potrivit Constituţiei, mandatul actualului Parlamentului care expiră la 15 decembrie 2012 poate fi prelungit cu cel mult trei luni. "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului", prevede legea fundamentală. Cu alte cuvinte, alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc până la 15 martie 2013.
Comasare incertă
Unul din motivele pentru care Curtea Constituţională a respins legea de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare a fost şi pentru că încalcă dreptul de a fi ales. Potrivit articolului 37 din Constituţie, "au dreptul de a fi aleşi cetăţenii care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte". Articolul 16(3) prevede că "funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară".
CCR a explicat în motivarea respingerii legii de comasare de ce se încalcă dreptul de afi ales. "Organizarea la aceeaşi dată a celor două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art.37 din Constituţie. Aceasta întrucât există situaţii în care un candidat care nu a câştigat un mandat de ales local (primar sau preşedinte de consiliu judeţean), să-şi exprime dorinţa de a participa la alegerile naţionale pentru un mandat de parlamentar (deputat sau senator), lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfăşoară la date diferite", se arată în motivarea CCR. Ca urmare, acelaşi lucru poate fi valabil şi în cazul comasării parlamentarelor cu prezidenţialele. Deşi Constituţia prevede dreptul de a fi ales încă din 1991, până în 2008, când alegerile parlamentare au fost separate de cele prezidenţiale, cele două scrutinuri au avut loc în aceeaşi zi, fără ca acest lucru să fi fost contestat.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/politica/de-ce-ungureanu-isi-pune-mari-sperante-in-ministerul-de-interne-605727.htm