duminică, 25 martie 2012




Şmecherii pentru cât mai multe procente
PDL fuge de propriul nume şi propria siglă


Chiar dacă, la nivel de alegeri locale, distanţa dintre USL şi PDL nu este de cca 40 de procente ca în cazul parlamentarelor, principalul partid de guvernământ apelează la fel de fel de subterfugii, pentru a-şi maximaliza şansele. Aflaţi de ce se aliază PDL cu Partida Romilor.
Fără numele de PDL în faţa electoratului
Se ştie, PDL a lăsat la latitudinea conducerilor judeţene să decidă cu cine şi dacă fac alianţe la alegerile locale. Surse din PDL ne-au dezvăluit în urmă cu două zile că, în judeţele în care Consiliul Judeţean este condus de social-democraţi sau liberali şi în municipiile unde primarii sunt din USL, se va evita pe cât posibil, în cazul unor alianţe, să se vină în faţa electoratului cu numele şi sigla PDL. „Există o mare aversiune în mediul urban în special împotriva PDL. Din această cauză se va evita pe cât posibil utilizarea numelui şi a siglei în judeţele şi municipiile unde nu dominăm categoric", ne-a declarat sursa citată.
Iată că, după nici 48 de ore, avem deja primele confirmări. La Brăila, PDL, UNPR, PNŢCD (aripa pro-Putere) şi PER au semnat protocolul de înfiinţare a Alianţei pentru Viitorul Brăilei. Conform protocolului, AVB va funcţiona până la 31 martie 2016 şi va avea candidaţi comuni în toate localităţile din judeţul Brăila la alegerile locale din iunie 2012. În Brăila, PSD deţine atât şefia CJ, cât şi primăria capitalei de judeţ.
Tot fără numele de PDL ar putea candida democrat-liberalii în judeţul Vrancea. Liderii locali ai PDL nu au făcut vreun anunţ, dar posibilii lor aliaţi, ţărăniştii, au făcut public, duminică, un anunţ în acest sens. Printr-un comunicat de presă, liderii ţărănişti locali (repetăm, aripa pro-Putere) au arătat că sunt deschişi unei relaţii cu PDL, „în eventualitatea în care se doreşte, constituirea unei alianţe de dreapta cu PDL, partid care aparţine aceleiaşi familii europene, PPE, din care face parte şi PNŢCD, sub denumirea de Alianţa pentru Vrancea".
„Iepuri" independenţi pentru derutarea electoratului
Pentru oraşele mici şi unele comune unde candidaţii la primărie ai USL au apriori prima şansă, PDL încearcă să disperseze voturile adversarilor politici printr-o strategie aparte. Sunt „reactivate" foste „vedete" locale ale PSD şi PNL care urmează să candideze ca independenţi. Se speră astfel ca o parte a electoratului PSD sau PNL să fie indus în eroare şi să nu dea voturi candidatului USL, ci independentului. O astfel de situaţie întâlnim în orăşelul Simeria (judeţul Hunedoara), unde va candida ca independent un PSD-ist exclus recent din partid. Este vorba de primarul în funcţie al comunei Băcia, cel care este în fruntea acestei primării din anul 2000.
Romii, aliaţii de nădejdie ai PDL
Deloc surprinzător, în mai multe judeţe, PDL face alianţe - chiar dacă neoficiale sub aspectul titulaturii (adică va oferi poziţii eligibile în consiliile locale - n.a.) - cu Partida Romilor. Deja liderul PDL Suceava, Gheoghe Flutur, a anunţat o astfel de alianţă în judeţ, iar în Brăila, duminică, semnatarii protocolului AVB au anunţat că sunt discuţii avansate cu PNG, PRM şi Partida Romilor.
De ce se aliază PDL cu Partida Romilor (grupare care nu rupe gura târgului în ceea ce priveşte obţinerea de voturi – la Parlamentarele din 2008, Partida Romilor a obţinut în întreg judeţul Suceava 962 de voturi, iar în judeţul Brăila, 1.163 de voturi) este uşor de explicat. PDL are nevoie - în comune şi oraşele foarte mici - de „ajutoare" care să controleze secţiile de votare şi să controleze voturile comunităţilor rome. Experimentul a fost exersat, cu succes, în timpul alegerilor prezidenţiale din 2009. În câteva judeţe, în Ilfov în special, şefii romilor au „rezolvat" (romii din localitate ori veneau obligatoriu la urne şi votau sub strictă supraveghere, ori „votau" chiar anterior, de acasă, pe buletinele de vot aflate în posesia şefilor lor) sute de voturi pentru Traian Băsescu, iar la mai multe secţii de votare, romii cu „muşchi" controlau tot ce se întâmpla în curţilea secţiilor de votare şi în zonele adiacente. Modelul a fost „brevetat" în 2004 de Marian Vanghelie, dar, între timp, romii au fost atraşi de către PDL.

Diana Dumitrescu
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/pdl-fuge-de-propriul-nume-si-propria-sigla-177342/